Det finns många daror i hemmet för små barn. Foto: TT

Barnsäkra hemmet – så gör du

Uppdaterad
Publicerad

Barn är nyfikna och dåliga på att följa regler. Därför är det bra att se till att minska risken för olyckor i hemmet. Här är några tips.

Hemmet är visserligen vår borg, men det är ändå här de flesta skador och olyckor sker.

Varje år skadas runt 60.000 barn i eller kring hemmet och de vanligaste olycksorsakerna är brännskador, klämskador, fallolyckor och förgiftning.

Olyckor där barn stoppar saker i munnen och näsan eller kommer i kontakt med elektrisk ström är också vanliga.

Gör en översyn

Som vanligt när det kommer till barn är det bättre att ligga steget före och göra en översyn av risker i hemmet med jämna mellanrum.

För de allra minsta barnen är fallolyckor vanliga. Till exempel från skötbord. Detta kan undvikas genom att byta blöjor på golvet eller genom att ha ett skötbord med höga kanter. Man bör också hålla en hand på barnet så länge det ligger på skötbordet.

Just fall från skötbord är vanliga och varje år kommer runt 700 barn in till akuten efter att ha ramlat ner från ett skötbord.

Stabila stolar

När det kommer till stolar bör man se till att den är stabil och att barnet inte ska kunna ta sig ur den på egen hand. Har barnet större syskon kan det också vara en idé att ha en stol som inte går att välta.

Tyngre möbler som byråer, tv-apparater, bokhyllor och höga skåp bör alltid fästas i väggen eller golvet.

Andra viktiga saker att tänka på är att aldrig lämna små barn själva i badkaret och att se till att din balkongdörr har en säkerhetsspärr. Det ska inte heller gå att klättra upp på balkongräcket. 

Många olyckor i köket

Många olyckor sker i köket till exempel genom att ett barn får hett vatten eller kaffe på sig. Har man inte ett spisskydd så är en bra regel att vända in handtaget på kastruller och stekpannor mot väggen så att ett barn inte kan ta tag i det.

Förgiftningar är också vanliga och maskindiskmedel, tvättmedel, rengöringsmedel och mediciner bör alltid förvaras på ställen som barn inte kommer åt.

En fullständig checklista för att barnsäkra hemmet kan man hitta hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Fakta: Så skadar sig barn

  • 0-3 år: De flesta olyckorna sker i hemmet. De vanligaste olyckstyperna är fall ur stolar och spjälsängar, kläm- och brännskador samt förgiftningar. Den vanligaste dödsolyckan är drunkning.
  • 3-6 år: Här tillkommer skador som skett i hemmet med i viss mån skador från barnomsorgen. De vanligaste olyckorna är fall, klämskador och kollisioner med andra barn. Den vanligaste dödsolyckan är drunkning.
  • 7-12 år: Barn skadas mest i hemmet, på skolan och på olika sport- och idrottsplatser. Vanligaste olycksorsakern är fall och kollisioner med andra barn och föremål. Den vanligaste dödsolyckan är trafikolyckor.
  • 13-17 år: Tonåringar skadar sig i huvudsak på sport- och idrottsplatser samt i trafiken. De vanligaste olycksorsakerna är fall och kollisioner med andra barn och föremål, samt cykel- och mopedolyckor.Den vanligaste dödsolyckan är trafikskador.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.