Att ha rätt cykel är a och o. Isabell Söderberg har lång erfarenhet som professionell cyklist med ett OS i bagaget. Sedan 2016 är hon förbundskapten för damjuniorer landsväg. Hon säger att det första man ska tänka på är att cykeln är komplett, godkänd och att man har hjälm. Och så ska man gärna använda cykelbyxor.
– Det gör så stor skillnad. Man kommer längre och det blir lättare att cykla.
LÄS MER: Därför slarvar vi med cykelhjälmen
För att inte skada sig bör man börja med att lära känna cykeln innan man åker ut på en långtur.
– Se till att du känner dig bekväm med växlar, bromsar och hur cykeln svänger. Man kan börja med några korta intervaller eller varv runt kvarteret.
LÄS MER: 10 tips för att cykla säkert
Pumpade däck viktigt
Kan man träna med sin vanliga cykel eller?
– Den vanliga funkar, det viktigaste är att det finns bra luft i däcken. Har du inte pumpade däck blir det jobbigt. Både för de som vill motionscykla och för de som vill använda cykeln som färdmedel är det bra med snabba, lättrullade hjul. Tunga, grova däck liksom suger sig fast i asfalten och gör att det går jättetrögt.
Har du några enkla teknikknep för att bli en bättre cyklist?
– Jag rekommenderar att cykla med andra och gå med i en förening. Det är bra att byta erfarenheter och köra i grupp. Dessutom tränar man på att cykla nära varandra inför ett lopp.
SE MER: Klungträning på cykel – kräver erfarenhet
Cykling är lite av en materialsport – hjälm, speciella skor, pump, bra däck, olika sorters styre och cykelbyxor med padding, listan kan göras lång.
– Det viktigaste är att man har en cykel och en hjälm till att börja med. Sedan gör cykelbyxor och rätt skor stor skillnad. Skorna gör att man sitter fast i pedalerna och det är en stor fördel då du kan dra och trycka samtidigt.
Hitta rätt sittställning
Enligt Isabell Söderberg är sittställningen jätteviktig.
– Jag skulle rekommendera att man pratar med en expert om man känner sig osäker. Det kan kännas ovant att till exempel sadeln är högre än styret men man vänjer sig snabbt när man hittat en ställning som passar en.
LÄS MER: Han kastar sig mellan två bergstoppar – på cykel
Hur motiverar man sig själv att komma igång?
– Lägg inte upp för hårda och långa pass i början. Välj att cykla när det är fint väder så det känns kul – då får man ut mer av sin träning. Det är bättre att köra 45 minuter än att tvinga sig till att köra en timme och plågas.
Råd till den som vill träna inför ett lopp
• Försök få in 3-4 pass i veckan, varav ett eller två är längre pass.
• Nu när det är ljusare kvällar kan man cykla ute.
• Träna intervaller. Kör till exempel 8 minuter och sedan kort vila på 2 minuter. Varva med backintervaller och hitta någon liten runda som är 1 kilometer så kan man köra flera varv.
• Träna på spurter.
• Gå med i en cykelförening.
• Tillbringa mycket tid i sadeln. Ge dig ut på 3 timmars pass för att träna att kunna sitta länge. Kroppen lär sig av att vara på sadeln under en längre tid.
• Inför ett långlopp: försök hinna med 10 stycken 3-timmars pass så kan du känna dig bekväm med att det kommer gå bra.
• Se över cykeln och materialet så att allt är i ordning inför loppet.
Källa: Isabell Söderberg