Gomorron Sveriges spelrecensent Thomas Arnroth listar de fem bästa spelen 2015.
1. The Witcher 3
För: PC, XO, PS4
Beskrivning: Ett gigantiskt rollspel som sätter en ny standard på många sätt. En fantasyvärld med trollkarlar, monster och en del olika raser – men den skiljer sig ändå rätt mycket från många andra rollspel som är mer Tolkieninspirerade.
Den stora nyheten jämfört med tidigare spel i serien är att du spelar i en öppen värld, alltså du går – eller snarare rider – vart du vill, när du vill. I skogen jagar du kanske djur, samlar växter, springer på monster eller folk som behöver hjälp.
Thomas tycker: Jag är överväldigad.
2. Fallout 4
För: PC, XO, PS4
Beskrivning: Rollspelsserie bestående av fristående äventyr som kommer med långa mellanrum. Utspelas i framtiden, efter kärnvapenkatastrofen – men framtiden består av det glada 50-talets visioner av hur den skulle se ut.
Tänk dig sci-fi-drömmarna på 50-talet i USA, då man trodde att kärnkraft skulle kunna driva bilar, och hur man då såg framför sig att morgondagens datorer, bilar, köksmaskiner och robotar skulle se ut. Där har du Fallout-världen.
Det är gjort med sådan omsorg om detaljerna att det finns historiker som menar att Fallout är ett av de bästa sätten att studera amerikansk tidsanda på 50-talet.
Thomas tycker: Det här är ett fantastiskt äventyr, eller spel att leva med och skapa sina egna historier i. När jag får tid över i jul är det här spelet jag tänker plocka fram igen.
3. Life is strange
För: PC, PS3, PS4. X360, XO
Beskrivning: Ett episodbaserat spel, alltså ett spel som släppts i avsnitt som en tv-serie. Totalt fem stycken som vart och ett spelas igenom på ett par timmar. Är ett drama i amerikansk gymnasiemiljö. En liten stad hotas av en annalkande tornado, men hjältinnan har förmågan att vrida tillbaka tiden och på något sätt måste hon hitta lösningen på detta problem. På vägen dit finns dyker andra mysterier upp, stora som små. Också en av få gånger i spelhistorien som ett spel har två kvinnor som huvudpersoner. Spelet väjer inte för att ta sig an svåra saker som självmord och näthat.
Thomas tycker: Trots stundtals tafflig dialog är det här ett spel som bryter ny mark, och som vid några tillfällen lämnar mig mållös. Det händer inte ofta.
4. Everybody's gone to the rapture
För: PS4
Beskrivning: En genre som fått öknamnet ”walking games”, vilket betyder att man går runt i spelet och upptäcker saker. Året är 1984 och alla i den brittiska byn Shropshire har försvunnit. Du själv dyker bara upp där och ditt perspektiv är första persons, så du ser inte dig själv utan är verkligen bara en betraktare. Allt är stilla, tyst och öde. Känslan av domedag är slående. Som spelare vandrar man runt i byn och ”låser upp” olika personers minnen. Bit för bit läggs ett pussel.
Thomas tycker: Spelet är rasande vackert, musiken likaså, och jag gillar genren; det finns stunder och kvällar när man ville spela på det här tillbakalutade sättet.
5. Metal Gear Solid 5
För: PS4
Beskrivning: I grund och botten en öppen värld där du smyger runt och löser uppgifter, helst utan att avlossa ett skott. I 80-talets Afghanistan rider du runt, smyger i ryska läger och ockuperade byar och dödar, söver eller fångar fiender. Du har alltid klara mål – befria den, fånga den, ta reda på det.
Thomas tycker: En fånig historia, men eftersom man inte måste följa den så värst noga är det här snubblande nära ett mästerverk när det kommer till actionspel i öppna spelvärldar.