Baudin (S): Har fortsatt förtroende för Tomas Eneroth

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth anklagas för sexuellt ofredande och kritiseras i ett öppet brev från S-kvinnor i sitt hemdistrikt.

Men partisekreterare Tobias Baudin har fortsatt förtroende för ministern.

– Det är i distriktet som förtroendet ges och det som distriktet bestämmer står jag helt bakom som partisekreterare, säger Baudin.

Det var på onsdagen som en rad socialdemokratiska kvinnor i Tomas Eneroths hemdistrikt Småland skrev ett öppet brev där man kritiserade att han får ett fortsatt förtroende i regeringen samtidigt som han nu utreds för sexuellt ofredande.

”Män som begår sexuella övergrepp har ingen plats i vår regering” skrev kvinnorna som även menar att det finns en tystnadskultur i partiet.

Men Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin säger att han har ett fortsatt förtroende för Eneroth.

– Det där handlar om regeringen och regeringsmakten och den som har gett honom det förtroendet. Vi får se, det är en utredning igång och vi följer den väldigt noga, säger han.

”Förtroende ges av partidistrikt”

Om kritiken från Eneroths hemdistrikt säger Baudin:

– Förtroendet ges av partidistriktet och oavsett om man har förtroende eller inte har förtroende så står jag bakom partidistriktet. Det är så vår demokrati i vårt parti fungerar, säger han.

Tomas Eneroth anklagas för att ha tagit en kvinna på rumpan i samband med Socialdemokraternas partikongress i november. En förundersökning om sexuellt ofredande har inletts av särskilda åklagarkammaren.

Socialdemokraternas partidistrikt i Kronoberg har tidigare svarat att det är upp till den lokala valberedningen i Kronoberg att avgöra om man har fortsatt förtroende för Eneroth.

Statsministern får kritik

Också statsminister Magdalena Andersson (S) har uttryckt sitt stöd för Tomas Eneroth.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt. Han säger att det var oavsiktligt och jag har ingen anledning att inte tro på det, sa Andersson på tisdagen.

Uttalandet har fått hård kritik, bland annat av Sverigedemokraterna som KU-anmält statsministern för att ha föregripit Särskilda åklagarkammarens utredning av ärendet.

Kritiken delas av två professorer i juridik, Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap i Örebro, och Karin Åhman, professor i statsrätt i Stockholm, skriver SR:s Ekot.

– Det är domstolens sak att ta ställning i skuldfrågan. Det finns ingen anledning för statsråd att uttala sig om det, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap i Örebro, till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.