Eva Beckman programdirektör SVT – och Amanda Sokolnicki – politisk redaktör på Dagens Nyheter i studion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten mellan Eva Beckman, programdirektör SVT, och Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter, angående Stina Wollters programserie. Foto: SVT Aktuellt

Beckman svarar på kritiken mot SVT: ”Medverkar som konstnär”

Uppdaterad
Publicerad

Wollters antisemitiska uttalanden gör att hon inte ska göra ”mys-tv”, menar DN:s Amanda Sokolnoicki. Nu svarar SVT:s programchef på kritiken efter ”Naken mot Wollter”.

– Det har ingenting med världsläget att göra, säger Eva Beckman

I den kommande programserien ”Naken med Wollter”´ ska kroppsaktivisten måla av en kändis naken. Men kritiker menar att hon inte borde få leda ett program på SVT efter att hon gjort antisemitiska uttalanden.

Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter, tycker inte att Stina Wollter har tagit avstånd från sina uttalanden

– Det är väldigt grova saker och hon hade svårt att ta till sig av kritiken. Nu, så här kort senare, ska hon göra mys-tv, säger hon

Enligt Sokolnicki tar man inte antisemitismen på tillräckligt stort allvar.

– Det handlar om en härligt och frejdig vänsterkvinna och då uppfattats de här väldigt grova sakerna mycket mindre allvarliga.

SVT: ”Hon medverkar som konstnär”

Eva Beckman, programdirektör på SVT, säger att hon tar avstånd från det Stina Wollter har spridit men håller inte med om att Wollter inte har bett om ursäkt.

– Det viktiga för mig är att det här är ett program där hon medverkar som konstnär. Det har ingenting med världsläget att göra, säger Eva Beckman och fortsätter:

– På SVT kan det och får det finnas personer som har åsikter och tar ställning i olika frågor. Det som händer är att det kraftfullt begränsar vad man kan göra på SVT.

Men Amanda Sokolnicki anser att det snarare hade varit en fördel om det var i ett annat typ av program som Wollter hade varit med i.

– Jag tänker snarare att det hade varit en fördel. Om hon är i ett program där hon talar om politik har människor en chans att klä av hennes argument och möta henne på allvar. Nu sopas det bara undan som att det hade varit en liten sak, säger Sokolnicki.

Hör mer av debatten i videon ovan. Hela programmet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.