I Sverige har uthyrning till turister inte blivit lika populärt som det är i många andra länder. En undersökning som tankesmedjan Timbro presenterade i somras där man jämförde hur populär delningsekonomin är i över 200 länder placerade Sverige först på 42:a plats.
Då bostadsförmedlingssajten Airbnb är det största företag som kartlades i undersökningen så är Sveriges placering där ett tydligt tecken på att svenskar inte är lika förtjusta i att hyra ut bostäder som man är i en del andra länder.
Ovanligt med ”professionella värdar”
En undersökning som Hyresgästföreningen presenterade i juni visade samma sak. I den jämförde man uthyrningen av bostäder i Stockholm, Göteborg och Malmö med situationen i Oslo, Berlin och Barcelona och den visade att bara 0,5 procent av bostäderna i de svenska städerna används för korttidsuthyrning.
Undersökningen visade också att ytterst få, bara 15 procent, av de som hyr ut till turister i Sverige är professionella uthyrare, alltså hyr ut flera olika bostäder.
”Det kan vi till exempel se i Barcelona där professionella värdar äger flera lägenheter och hyr ut till turister året runt”, sa Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, i ett uttalande.
Förklaringen är enligt Hyresgästföreningen att svenskar oftast hyr eller bor i bostadsrätt. Ägarlägenheter, där en person kan äga många bostäder och fritt hyra ut dem hur man vill, är inte alls lika vanliga här som i andra länder.
”Även Oslo, med färre turister än Stockholm och ett mindre bostadsbestånd, har fler korttidsuthyrningar både till antal och som andel av beståndet. I Oslo finns en hög andel ägarlägenheter”, sa Martin Hofverberg.
Hyr ut för att lära känna folk
De svenskar som hyr ut via tjänster som Airbnb eller Booking har alltså sällan detta som någon huvudinkomst. Ellen, som egentligen heter något annat men vill vara anonym, är en Malmöbo som sedan ungefär ett år tillbaka hyr ut sin lägenhet, eller ett rum i den, några dagar i månaden och tjänar runt 1 500 i månaden på det. För henne är det ett sätt att sänka hyreskostnaden men också att lära känna folk från all världens hörn.
– Det är det fina med konceptet att en del reser för att träffa folk och de personerna är trevligast att ha som gäster. Värderingsmässigt tycker jag att det är en bra grej det här med att folk kan bo hos varandra. När det funkar som bäst är det väldigt trevligt.
Svårt få tillstånd av hyresvärd och bostadsrättsförening
De typiska boendeformerna i Sverige gör det också svårt att hyra ut sin lägenhet då såväl den som bor i hyresrätt som i bostadsrätt riskerar att bli av med sitt boende om man hyr ut till någon annan utan att ha fått det godkänt från sin hyresvärd eller bostadsrättsförening.
Och ett sådant tillstånd kan vara svårt att få när det gäller uthyrning för bara ett par nätter. Ellen har därför gått över till att mestadels hyra ut ett rum i sin lägenhet, något som däremot är fullt tillåtet.
– Det var ju så det var tänkt från början att man skulle bo hos folk, så det är ju inte ett hotell.