2023 kan bli ett dystert rekordår för sprängningar i Sverige och polisens bild är att läckaget av sprängmedel från byggen till kriminella är en starkt bidragande faktor. Men det är ovanligt att någon i branschen misstänks och åtalas för att läcka sprängmedel i större skala som i det här fallet.
Dagens åtal vid Solna tingsrätt gäller ett fall där polisen efter telefonavlyssning slog till mot en bil som hade flera lådor med dynamit och sprängkapslar. De två männen i bilen har tidigare drivit företag som utfört arbeten med sprängämnen, men hade inte längre de tillstånd som krävs. Dagen efter greps ännu en man i Norrtälje.
– Han har jobbat som sprängare på ett större företag som utför bergssprängningar, säger Lotta Karlsson, kammaråklagare.
”Man ger, tar och lånar”
De tre männen åtalas nu misstänkta för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga nekar till brott. Bergsprängaren misstänks ha tagit 125 kilo sprängmedel från sin arbetsgivare och sålt till de andra. I förhör säger han att det är ”branschpraxis att man ger, tar och lånar av varandra”.
I det aktuella fallet har utredarna inte kunnat styrka vad dynamiten skulle användas till, en av de misstänkta säger att han skulle använda den vid ett bygge. Han kunde även hämta ut det övriga sprängmedlet som fanns i bilen – 146 kilo- från ett företag som säljer dynamit, trots att hans tillstånd gått ut.
Åklagare fåordig om kopplingar
Men bergsprängaren sitter även häktad i en annan utredning tillsammans med flera andra män kring planerade våldsbrott.
– Det rör ju förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse så där är ju misstankarna att sprängmedlen skulle komma till brottslig användning säger Lotta Karlsson.
Hon är fåordig om den utredningen, åtal väntas i höst, och vill inte kommentera eventuella kopplingar till kriminella nätverk.
Från branschorganisationen välkomnar man att olämpliga sprängare upptäcks och plockas bort.