Foto: TT

Julian Assange fortsatt häktad

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt beslutar att Julian Assange kommer att vara fortsatt häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Wikileaks-grundaren hoppades få till en muntlig förhandling i fallet. Ett genombrott i fallet väntas nu – då ett förhör med Assange är satt till 17 oktober.

Julian Assange har överklagat häktningen flera gånger och även begärt en muntlig förhandling kring den våldtäkt som han sedan 2010 stått häktad i sin frånvaro för. Den begäran avslogs i dag av Svea hovrätt.

– Det har inte varit ett lätt beslut att fatta eftersom i det här fallet är väldigt speciellt, men hovrätten har varit enig i sitt beslut, säger Jonas Högström, hovrättsråd.

Julian Assange

”Hovrätten delar tingsrättens bedömning att Julian Assange fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt (mindre grovt brott) och att det finns risk att han håller sig undan lagföring eller straff”, skriver hovrätten i beslutet.

– Vi är kritiska till svensk domstol än en gång tonar ned Julian Assange livsituation på ambassaden. Hovrätten ser enbart till ensidigheten och inte helheten som innebär att amerikanarna är ute efter honom. Lämnar han ambassaden förlorar han sin politiska asyl och exponerar sig för risken att överlämnas till USA, där det pågår en brottsutredning mot honom, säger Assange försvarsadvokat Per E Samuelsson.

Kommer överklaga

Samuelsson har inte varit i kontakt med Assange när SVT Nyheter når honom men meddelar att han utgår ifrån att hans klient kommer att överklaga hovrättens beslut till Högsta domstolen.

– Han är inte nöjd med detta beslut och vi kommer att gå vidare, säger Samuelsson.

I augusti i år accepterade Ecuadors ambassad i London åklagarnas begäran om att få förhöra Julian Assange på ambassaden. Förhöret kommer att ske den 17 oktober på Ecuadors ambassad och utföras av ecuadoriansk åklagare, men svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren kommer att vara närvarande och få ställe kompletterande frågor genom sin ecuadorianska kollega.

Förhöret viktig komponent

Svea hovrätt skriver i sitt beslut att mot denna bakgrund så är det viktigt att häktningen kvarstår för att man ska få till förhöret med Assange. Tidigare har hovrätten varit kritisk till den långa häktningstiden och vad man kallar ”brottsutredarnas passivitet”. Men att nu förhöret kommer till stånd visar på att denna passivitet nu brutits, menar hovrätten.

– Åklagaren har det senaste året vidtagit många åtgärder för att få till ett förhör. Det finns en flyktfara och en häktning behövs för att möjliggöra förhöret, säger Jonas Högström.

Assange har hävdat att hans vistelse på Ecuadors ambassad i London dit han tog sin tillflykt i juni 2012, innebär ett godtyckligt frihetsberövande, vilket också FN:s arbetsgrupp kommit fram till. Han har också hänvisat till att han lider av hälsoproblem efter sin självvalda långa vistelse inne på ambassaden.

Självvald vistelse på ambassaden

Svea hovrätt kommer dock fram till att vistelsen på ambassaden är självvald och inte ska påverka häktningsbeslutet.

”Enligt hovrätten kan Julian Assange inte anses förhindrad att avbryta sin vistelse på Ecuadors ambassad i London. Vistelsen utgör inte något frihetsberövande och ska inte ges någon självständig betydelse vid proportionalitetsbedömningen.”

Det var i november 2010 som Wikileaks-grundaren häktades i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt på en svensk kvinna under ett besök i Stockholm. Han misstänktes också för sexuell ofredande mot en annan kvinna, men det brottet har nu preskriberats.

Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde åt den utsatta kvinnan. Hon menar att beslutet att Assange skulle vara fortsatt häktad var väntat. Fritz är kritisk till att förhöret som hon menar sker helt på Assanges villkor.

– Jag förutsätter att förundersökningen slutförs efter förhöret och att åtal väcks, säger Massi Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange

Mer i ämnet