• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Charlotta Bergquist, gruppchef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket, berättar att man undersöker kliniska studier som gjorts på remdesivir. Foto: SVT/TT

Besked väntas inom kort – ebolamedicin kan få användas mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

EU kan vara nära att fatta beslut om det antivirala läkemedlet remdesivir får användas mot covid-19, uppger Läkemedelsverket.

Beskedet kommer efter att remdesivir har genomgått en studie i USA på över 1000 svårt sjuka patienter, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi har fått in resultat från kliniska studier som vi tittar på just nu i ett EU-gemensamt system, så det kommer att bli ett gemensamt beslut, säger Charlotta Bergquist, gruppchef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket.

Coronapandemin

Flera studier

Det man gör nu, enligt Charlotta Bergquist, är att titta på balansen mellan nyttan och riskerna med läkemedlet. Hon har svårt att svara på exakt när ett besked kan komma.

– Jag kan bara säga att vi jobbar så fort vi kan.

Tidigare i veckan släppte den amerikanska hälsovårdsmyndigheten preliminära resultat från studien som visade att patienter som behandlats med remdesivir återhämtade sig snabbare från sjukdomen jämfört med en kontrollgrupp som inte fick medicinen.

Men effekten av läkemedlet har ändå varit ifrågasatt, bland annat då en kinesisk studie på 200 personer tvärtom inte funnit några bevis för att remdesivir påskyndat tillfrisknandet eller minskat dödlighet.

”Inget vanligt godkännande”

USA:s livs- och läkemedelsmyndighet FDA gav under fredagen klartecken till att i nödfall behandla covid-19-patienter med remdesivir.

– Det är inget vanligt godkännande, utan det är någon slags nödåtgärd som de har gjort, säger Charlotta Bergquist.

Remdesivir togs fram för att användas mot Ebola men visade sig inte vara tillräckligt effektivt. Medicinen stoppar RNA-virus från att föröka sig – och är snarare en bromsmedicin än ett botemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet