Till höger är bild från platsen i Strömsund där polisen gjorde en insats mot de terrormisstänkta. I samband med insatsen polisen ut 10 till 15 tunnor från ett skjul och lastade dem på en vagn. Foto: SVT

Beskedet: Åtal väckt mot terrormisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen väcktes åtal efter polisens uppmärksammade terror-tillslag i Strömsund och Akalla i våras. Tre personer ställs inför rätta misstänkta för att ha skaffat kemikalier till ett terrordåd.

– Avsikten var att döda och skada andra människor, skriver åklagaren.

Enligt åklagarens pressmeddelande ska de tre som åtalas för att förebereda ett terrordåd ha ”skaffat och förvarat stora mängder kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat döda och skada andra människor.” Man skriver också:

”Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige”

Terrorgripna

Pengar till IS

Enligt åklagaren, som inte låter sig intervjuas, ska de sex männen vid ett stort antal tillfällen ha chattat med varandra om de misstänkta brotten. Åklagaren åberopar bland annat en mängd chattkonversationer och sökningar på nätet, som ska styrka att tre av männen planerade att begå ett terrorattentat samt att de har någon form av koppling till terrorrörelsen IS, Islamiska staten.

Huvudförhandlingen väntas kunna börja i Solna tingsrätt den 7 januari och avslutas i början av februari 2019. Samtliga inblandade har under förundersökningen nekat till brott.

Kristofer Stahre är försvarsadvokat för en av de män som åtalas för båda brotten:

– Åtalet är beklagligt eftersom min klient är oskyldig. Det verkar som om åklagaren är osäker och vill att domstolen ska avgöra frågan i stället för att fatta beslutet själv.

Vad  ser du för brister i åtalet?

– Att det inte finns någon direkt bevisning till att min klient är skyldig till den påstådda brottsligheten, utan allt bygger på indicier.

”Kan användas i byggbranschen”

Hur förklarar din klient kemikalierna som polisen framhåller som bevis?

– Det förklarar jag på huvudförhandlingen, men det är väl känt att de kan användas även i lagligt syfte, exempelvis i byggbranschen.

Fem av de sex personerna som åtalas har suttit häktade en längre tid. Tre av dem greps i slutet av april under uppmärksammade former när polis slog till mot adresser i jämtländska Strömsund, där bland annat ett antal behållare beslagtogs, samt i Akalla i norra Stockholm. Ytterligare tre greps och häktades senare under året.

Säpo: ”Avvärjt terrordåd”

Samtliga åtalade kommer från de centralasiatiska länderna Uzbekistan och Kirgizistan. De är födda mellan 1972 och 1994. Minst en av dem har enligt uppgifter till TT tidigare ha haft kontakt med sin landsman Rakhmat Akilov, som dömts till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan 2017.

Under utredningen har åklagare och polis varit mycket förtegna om hur misstankarna ser ut i detalj, men i december sade Säpo att man tack vare razzian mot de misstänkta lyckades avvärja ett terrordåd. Enligt häktningsframställan ska brotten ha begåtts någon gång mellan den 1 juli 2017 och den 30 april 2018, då polisen slog till.

Tidigare åtal för terrorplaner

Få har åtalats, och ännu färre har dömts, för förberedelse till terrorbrott i Sverige de senaste åren.

2016: En 20-åring döms i Attunda tingsrätt norr om Stockholm till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Han planerade självmordsattentat i Sverige och hade tidigare försökt ta sig till Syrien.

2012: Tre göteborgare misstänks för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i september 2011, något som till en början rubriceras som förberedelse till terrorbrott. De åtalas dock för förberedelse till mord och döms slutligen av både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige till dagsböter för brott mot knivlagen.

2005: Två män i Malmö åtalas och döms av hovrätten för förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism efter att ha samlat in pengar till ett terrornätverk i norra Irak.

2005: Fyra nazister misstänks ha planerat politiska mord och spränga riksdagshuset i luften. De åtalas för förberedelse till terroristbrott. Både tingsrätt och hovrätt friar dem från terrormisstankarna men fäller dem för bland annat grov skadegörelse.

Källa: Sammanställningen är gjord av forskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet