– Det finns en del ämnen, i samhällsvetenskap till exempel, där man nästan inte hinner med. Därför har vi valt att ta bort ämnet som kallas för Elevens val, säger skolminister Lotta Edholm (L).
Flera elever som är med i Lilla Aktuellts panel är kritiska till att Elevens val tas bort.
– Det kan bli så att man får ta hem mer läxor för att man inte har kvar Elevens val för att göra de saker man behöver, säger Arvid Lindström från Vassmolösa.
Infördes 1995
Elevens val infördes höstterminen 1995 för att ge eleverna större makt över sin utbildning. Tanken var att elever själva skulle få välja vilket av skolämnena de ville jobba mer med, ”vilket bör öka elevernas studiemotivation” som regeringen skrev när Elevens val skulle införas.
Men så har det inte blivit, menar Skolverket som skriver: ”Elevens valmöjligheter är i många fall begränsade på grund av att skolor inte kan erbjuda särskilt stor variation av aktiviteter.”
Enligt Skolverket har tiden för Elevens val ibland använts till annat än vad som är tänkt.
Flera instanser är kritiska
Flera remissinstanser, bland annat ett par kommuner, kulturinstitutioner och Elevernas riksförbund, är kritiska till att Elevens val tas bort. De tror bland annat att det kan minska kulturens ställning i skolan, göra det svårare att anordna profilklasser och minska elevernas makt över sin utbildning och därmed deras studiemotivation.
Alla partier står bakom
Samtliga riksdagspartier står bakom att Elevens val tas bort. En minoritet röstade dock för att det ska följas upp hur beslutet påverkar kulturen och idrotten i skolan.
”Skolan finns inte till främst för att vara rolig utan för att man ska lära sig saker”, I klippet nedan hör du skolminister Lotta Edholm berätta mer om beslutet att ta bort elevens val:
Skolverket föreslår att de här ämnena ska få mer undervisningstid när Elevens val tas bort:
SO: +95 timmar
NO: +50 timmar
Hem- och konsumentkunskap: +12 timmar
Musik: +10 timmar
Bild: +10 timmar
Källa: Skolverket