Ett par pausar under fjällvandring i Björkliden med utsikt över Lapporten. Arkivbild Foto: Henrik Holmberg / TT

Besöksrekord i svenska fjällen

Publicerad

Allt fler vill turista i fjällen och de svenska fjällanläggningarna har slagit besöksrekord i sommar. Ett växande intresse för både vandring och för att semestra mer klimatsmart är några av förklaringarna till ökningen.

– Att få upptäcka allt det här helt i sin egen takt är oslagbart, säger kanadensaren Erik McKay, från Kanada.

Han har just kommit fram till Kebnekaise fjällstation efter en vandring i strilande regn och är nu sjöblöt.

Att fjällen blivit allt populärare som semestermål märks i hela fjällkedjan. Antalet besökare på Svenska Turistföreningens anläggningar ökade med totalt åtta procent i sommar jämfört med förra året, vilket är rekord.

”Vill semestra klimatsmart”

Edsåsdalen och Grövelsjön har varit extra populära, men även fjällstugorna i Vindelfjällen och i Rogenområdet ser en kraftig ökning av besökare.

– Många vill vara aktiva på sin semester och alla människor kan vandra utifrån sina förutsättningar. Sedan vill många också gärna semestra mer klimatsmart, säger Marit Sarri, föreståndare på Kebnekaise turiststation, som i många år tillhört de mest populära besöksdestinationerna.

Sofia Lindvall har just genomfört sin första fjällvandring längs Kungsleden. För henne var klimataspekten en bidragande faktor.

– Absolut. All uppmärksamhet kring klimatförändringarna tror jag gör att många vill både semestra och bo klimatsmart och då är fjällen väldigt lockande, säger hon.

”Inte en bra utveckling”

Men alla är inte jätteförtjusta över ökningen av besökare. David Röbbing från Tyskland har vandrat i de svenska fjällen i tjugo år och tycker att det börjar bli för mycket folk på lederna.

– Tystnaden är borta på vissa ställen. Man måste ta sig till mindre leder för att få uppleva riktig vildmark. Det är inte en bra utveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.