• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det är någon form av renommé-snylteri på vårt goda namn och goda rykte, säger Gävle Energis vd efter att SVT uppmärksammat honom på Swedblocks sajt. Foto: SVT

Bilden ljuger – Gävle värmeverk ska inte utvinna kryptovaluta

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget marknadsför sig med ”government connections” och ger sken av att man snart ska börja utvinna kryptovaluta i Gävle värmeverk. Ett påstående som överraskar Gävle Energi – som äger värmeverket.

Bolaget Swedblocks sajt innehåller två bilder av anläggningar som påstås vara aktuella för utvinning av kryptovaluta i Sverige. En av bilderna föreställer Gävle värmeverk, Johannesverket, som enligt Swedblock blir tillgängligt från mars nästa år.

När SVT kontaktar vd:n för Gävle Energi, Håkan Jönsson, ställer han sig helt frågande. När han tittar på hemsidan reagerar han starkt.

– Det är någon form av renommé-snylteri på vårt goda namn och goda rykte.

Så det stämmer inte att ni är aktuella för utvinning av kryptovalutor?

– Nej, det är inget vi tänker börja med i närtid.

”Positive government support”

Swedblock är ett av de bolag där dåvarande riksdagsledamoten Jörgen Andersson (M) gått in i styrelsen. Bolaget skriver på sin sajt att man har ”government connections” i form av ”close and positive government support and political connections to the Swedish parliament (Riksdagen).”

I ett mejlsvar till SVT uppger Swedblocks vd Henrik Wold att hemsidan kommer att ses över för att korrigera eventuella felaktigheter. Han tillbakavisar också alla uppgifter om att man inte skulle vara seriösa med sin verksamhet.

Efter svaret har formuleringen om ”government connections” plockats bort. Men bilden av Gävle värmeverk ligger kvar.

Vet du mer om detta eller andra ämnen SVT borde granska? Kontakta reportern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.