• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Riksdagsledamoten gick in i flera bolagsstyrelser med personer dömda för ekobrott. Foto: TT

SVT avslöjar: Riksdagsledamot gick in i styrelser med ekobrottsdömda

Uppdaterad
Publicerad

Han satt i finansutskottet i riksdagen för Moderaterna. Samtidigt gick han in i flera bolagsstyrelser med personer dömda för ekobrott. Uppdragen anmäldes inte, trots lagkrav, till riksdagens förteckning över bisysslor. Efter SVT Nyheters frågor lämnar Jörgen Andersson nu ett av styrelseuppdragen.

Jörgen Andersson har suttit två mandatperioder i riksdagen för Moderaterna i Kalmar län. Han var ledamot i finansutskottet och gjorde bland annat utspel med dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra om krafttag mot oseriösa kreditföretag.

Han har också tagit plats i flera bolagsstyrelser, varav två haft en inriktning mot så kallade kryptovalutor. Jörgen Andersson förklarar engagemangen med sitt stora intresse för ny teknik.

– Jag tror att världen kommer att förändras mer av de nya tekniker som nu är på väg än vad den förändrades av internet. Sedan är det upp till varje enskilt företag att navigera i det här landskapet, och där försöker jag på bästa sätt att bidra. För det finns ju otroligt mycket som är på väg upp och på gång, och allt är inte så seriöst om jag uttrycker mig så.

Men frågan är hur seriösa verksamheter Jörgen Andersson själv gått in i.

SVT Nyheters granskning – som gjorts med hjälp av bedrägeriexperterna Peter Forsman och Anders Björkenheim – visar att det i kretsen kring flera av bolagen finns personer dömda för ekonomisk brottslighet, med tidigare näringsförbud, skulder och konkurser.

Anmälde inte bisysslor

Jörgen Andersson vill inte medverka i en intervju men skriver i ett mejl att han inte kan ta ansvar för andras bakgrund.

”I detta har jag inte någon endaste gång haft anledning att misstänka någon för oegentligheter, eller dolda syften.”

Han anmälde inte sina uppdrag till riksdagsförvaltningens register över ledamöternas bisysslor, trots att det krävs enligt lag.

Jörgen Andersson skriver att det varit ”helt och hållet ett förbiseende från min sida” och att han aldrig haft någon avsikt att dölja uppdragen. ”Det har varit officiellt och publicerat i flertalet medier vid flera tillfällen, dessutom även av mig själv i sociala medier”.

Trots att Andersson bedrev en aktiv personvalskampanj för att bli återvald, så skriver att han tackade ja till styrelseuppdragen ”eftersom jag med säkerhet visste att mitt politiska uppdrag skulle avslutas”.

Diskuterat med Riksbanken

Han uppger att han flera gånger diskuterat kryptovalutor och den så kallade blockchain-teknologin inom både OECD, IMF/Världsbanken och med ledningen för den svenska Riksbanken.

Jörgen Andersson har enligt egen utsago ”konsulterats av ett flertal länder och centralbanksmänniskor (utan ersättning) om hur de skulle kunna använda sig av teknologin.”

Häromdagen begärde Jörgen Andersson utträde från ett av de aktuella bolagen, Stockholm IT Ventures.

Enligt honom själv baseras alla hans beslut om att gå in i eller lämna styrelser på affärslogik. ”Jag satsar på det jag tror på och kliver av det jag inte tror på” skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Vet du mer om detta eller andra ämnen SVT borde granska? Kontakta reportern.

Bakgrund: Jörgen Andersson

Jörgen Andersson är född 1966 och satt i riksdagen mellan 2010 och 2018.

2009, innan han valdes in i riksdagen, berättade tidningen Barometern att han hade stora skulder.

Inför årets val petades han från förstaplatsen på riksdagslistan, men svarade med en egen personvalskampanj där han åkte runt på moped för att värva röster.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg beskrev han i somras myndigheternas grillförbud som som ”en långsam indoktrinering mot ett övervakningssamhälle, en planekonomisk konspiration”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.