Den infekterade maktkampen inom Liberalerna fortsätter. Jan Björklund har enligt de senaste uppgifterna SVT Nyheter tagit del av nu nominerats av nio länsförbund med 93 mandat, hans utmanare riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson av två förbund med 14 mandat.
Beslutet om vem som ska leda partiet fattas inte förrän under landsmötet i november– men inför politikerveckan har kampen pågått inför öppen ridå. SVT Nyheter träffade Birgitta Ohlsson när hon anlänt till Visby för att ta pulsen på hennes kandidatur.
LÄS MER: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare
LÄS MER: ”Klart jag hade varit gladare om vi pratat om annat”
Åtta partidistrikt och kvinnoförbundet stödjer Björklund, två distrikt och ungdomsförbundet stödjer dig. Är det inte dags att ge upp?
– Valet ligger hos ombuden i november, jag hade inte ställt upp över huvud taget om det inte vore för att många ombud kontaktat mig och säger att de vill ha förändring
Hur ser du på dina chanser?
– Vi lever inte i Nordkorea, vi lever i ett parti och ett land där man ska tillåta att fler kandidater ställer upp i ett val och då är det viktigt att göra. Jag tror att efter 10 år där vi gått tillbaka i riksdagsvalet så behövs det en förändring.
Hur ser du på att din kandidatur gör att striden mellan dig och Björklund skymmer sikten för möjligheter för partiet att komma ut i andra sakfrågor?
– Jag tycker inte den behöver göra det, jag tror att de flesta i partiet fortsätter driva vår politik. Vi är ute på valmöten, på bibliotek, skolor, vi träffar väljare hela tiden. Jag tycker att Jan Björklund har varit en utmärkt stark partiledare och jag uppskattar hans skolpolitik enormt mycket, men nu tror jag att det behövs en förändring.
LÄS MER: Det här är Birgitta Ohlsson
Partiet ligger väldigt illa till i opinionen, ni har stort behov av att profilera er i sakfrågor – förstör inte du den möjligheten genom att starta en sådan här personstrid?
– Nej, jag tycker att om vi har ett landsmöte ett år inför riksdagsval så måste partidistrikt och andra som vill nominera olika kandidater få göra det, det är så det funkar i en demokrati. Jag hade hoppats att vi skulle våga ta demokratin ett steg längre och ta en rådgivande medlemsomröstning också. En person som är trygg i sitt ledarskap och står för förnyelse och öppenhet kan ju aldrig vara rädd för det – så det hoppas jag bli ett nästa steg om jag får chansen att få förtroendet.
Hur mycket har det försvårat dina chanser att valberedningen säger nej till en sådan omröstning?
– Jag har vetat hela tiden att det är ombuden som avgör, naturligtvis. Men allt färre människor engagerar sig i politiska partier och då måste man ha förändring och öppenhet på agendan. Det hade varit ett bra drag för att visa att vi står längst fram där.
LÄS MER: Liberalerna i Stockholm tar inte ställning om Björklund eller Ohlsson
Vilka är de största skillnaderna mellan dig och Jan Björklund som partiledare?
– Jag vill inte överdriva de ideologiska skillnaderna. Men jag tror att om man följt oss politiskt så ser man att tyngdpunkten och tonfallet kan vara ganska annorlunda i en del politiska frågor. Jag tror att vi, även om vi tillhör en allians, våga sparka både lite till höger och vänster.