Sven-Bernhard Fast, 65, är biskop i Visby stift och andlig ledare för hela den svenska utlandskyrkan. Han har åkt jorden runt för att bland annat besöka svenska församlingar. Biskopen har, på Svenska kyrkans bekostnad, tagit med sig sin hustru på flera arbetsresor till bland annat Genève och Australien, uppger Aftonbladet. Pengarna kommer från donationer och medlemsavgifter från omkring sex miljoner svenskar.
Åkte på semester med sin fru
För ett halvår sedan flög de till Melbourne, där de stannade i 15 dagar. På sin reseräkning har Sven-Bernhard Fast valt att kalla resan för ”Kyrkoherdesmottagning + församlingsbesök”. Paret bodde på ett fyrstjärnigt hotell i ett rum som heter ”Deluxe Queen”. Enligt hotellnotan har han uppgett att han bodde där privat i sex nätter, resterande var han i tjänst. Han har dock inte gjort något avdrag för sin fru.
Den totala summan slutade på knappt 13.000 kronor. Trots att kyrkan egentligen endast ska ersätta biskopen för övernattningen som ingick i hans arbetssysslor, cirka 3.400 kronor, ersattes han för hela hotellvistelsen.
”Betalade med egna pengar”
Sven-Bernhard Fast nekar dock till uppgifterna när Aftonbladet konfronterar honom i mitten av maj.
– Det betalade jag med egna pengar, naturligtvis. Det där är jätteviktigt.
Han hävdar att han bodde på ett billigt hotell i utkanten av Melbourne, och att det ”inte finns någon sådan utbetalning”.
Enligt Visby stift har biskopen fel. Han har visst låtit kyrkan stå för hela hotellkostnaden, vilket förklaras med att hans sekreterare har begått ett misstag. Reseräkningen visar att Sven-Bernhard Fast har fått traktamente för alla hans dagar i Australien, trots att flera av dem var semester.
– De uppgifter som biskopen har lämnat in är korrekta men olyckligtvis så har ett administrativt misstag skett här på kansliet när vi bytte lönesystem vid årsskiftet. Hans traktamenten har registrerats två gånger, säger Chister Engelhardt, stiftsdirektor vid Visby stift, till SVT Nyheter.
Kyrkan betalade för ett tomt rum
Två dagar senare meddelar Visby stift att Sven-Bernhard Fast lämnade in korrekt underlag, men att det på grund av krångel med ett systembyte betalades ut 14 dagar för mycket traktamente, cirka 10.000 kronor. En summa som biskopen då skulle betala tillbaka.
Vid ett tillfälle fick kyrkan betala för dubbla hotellkostnader för en natt. 4 november flög paret till Sydney, tog endast med sig handbagage, och tog in på ett hotell för 1.400 kronor. I Melbourne stod ett tomt rum. Enligt biskopen han inte kunnat spara pengar på att göra på något annat sätt.
– Det hade inte blivit billigare. Därför fick det stå och ticka. Jag kunde åka med Go light, så att säga, med bara handbagage till Sydney, vilket jag inte hade kunnat göra annars, säger han till Aftonbladet.
När SVT Nyheter söker ärkebiskopen Antje Jackelén har hon inte tid för en intervju, men hon lämnar en skriftlig kommentar i ett mejl.
”Jag vet inte mer än vad som framgår i reportaget. Självklart finns det en resepolicy för resor inom Svenska kyrkan i Utlandet och den måste såklart följas. Om misstag ändå begås är det viktigt att dessa rättas till, vilket verkar ha gjorts i det här fallet.”
Reste till Trinidad och Tobago
I januari 2016 åkte han till Trinidad och Tobago för att hälsa på sin gamla församlingskollega och diakon. Svenska kyrkan har dock ingen verksamhet där. På reseräkningen anger Sven-Bernhard Fast att diakonen ska prästvigas, som anledning.
Den totala kostnaden, inklusive en övernattning i London, blir 30.000 kronor – en summa som Svenska kyrkan betalar. När Aftonbladet frågar varför Svenska kyrkan ska stå för biskopens träff med en vän verkar han inte riktigt tycka att det var det som resan handlade om.
– Det handlade mera om ett kyrka-till-kyrka, en inbjudan från en kyrka där vi har en gammal medarbetare som går in i tjänst i den kyrkan och som ett led i vänskapsbyggande mellan de här kyrkorna.
Vill inte svara på frågor
Biskop Sven Bernhard Fast har under måndagen haft en akut tandläkartid och är bedövad i munnen. Han vill därför inte själv svara på frågorna när SVT ringer. Men Christer Engelhardt försvarar hans resa.
– Det är ett uppdrag som vi har som utlandsstift att också gynna de kyrkliga relationer vi har i den världsvida kyrkan. Det är ingen konstighet att biskopen på en inbjudan från en kyrka deltar i en prästvigning av en före detta diakon.