Biverkningar av bröstimplantat rapporteras inte

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som fått besvär av sina P.I.P.-implantat avfärdas av klinikerna. Klinikerna har i många fall också struntat i att rapportera in kända biverkningar och därmed brutit mot Socialstyrelsens föreskrifter. Läkemedelsverket kräver nu skärpning.

Många skönhetskliniker som opererat in P.I.P.-implantat har struntat i att kontakta de kvinnor som fått de nu förbjudna bröstimplantaten inopererade.

Klinikerna har dessutom inte rapporterat in biverkningar vilket de måste göra enligt Socialstyrelsens föreskrifter.

Farliga bröstimplantat

Många kvinnor oroar sig och Läkemedelsverket kräver skärpning.

Inte en enda rapport

Även godkända bröstimplantat går sönder då och då, men inte lika ofta som P.I.P.-implantat. Därför är det ganska märkligt att Läkemedelsverket vid årsskiftet inte hade fått in en enda biverkningsrapport om P.I.P.-implantat.

Det betyder inte att svenska kvinnor som fått implantaten mår toppen, det betyder bara att klinikerna struntat i att berätta att deras bröstförstoringar gått snett.

-Det har förekommit en kraftig underrapportering. Vi har inte fått information om biverkningarna från klinikerna, säger Gert Bruse på Läkemedelsverket.

Kvinnorna avfärdas

Inte nog med det, klinikerna skulle redan för två år, sedan när implantaten förbjöds kontakta de patienter som fått P.I.P.-implantat för att informera om läget. Men det har de också struntat i.

SVT har fått många mejl där kvinnor, som till och med har ganska stora besvär, avfärdats av klinikerna. De får bland annat höra att det är normalt att ha ont.

Det är det inte och på Läkemedelsverket är man minst sagt irriterad.

-Med tanke på den stora mängd telefonsamtal vi fått finns det all anledning att ifrågasätta om man lagt ned det arbete man borde ha gjort, säger Gert Bruse.

-Vi hade förväntat att klinikerna kontaktade kvinnorna direkt, inte bara en allmän information på hemsidorna.

Läkemedelverket kräver

Alla kliniker har inte brustit i rapportering, men de flesta.

Nu har Läkemedelsverket kontaktat samtliga kliniker med krav om att omedelbart rapportera in biverkningar.

Först därefter kan man veta vad implantanten egentligen ställt till med.

RÄTTELSE:

Tidigare angavs i artikeln att klinikerna brutit mot lagen, vilket inte stämmer, det är alltså Socialstyrelsens föreskrifter som man inte har följt.

Katia Elliot

katia.elliott@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga bröstimplantat

Mer i ämnet