Björklund: Just nu är dörren stängd för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att dörren just nu är stängd för ytterligare förhandlingar med Socialdemokraterna.

– Om det skulle komma en inbjudan, och alla fyra partier är beredda, så kan frågan väckas på nytt. Men det är svårbedömt och just nu verkar dörren stängd, säger han.

C-ledaren Annie Lööf säger att hon nu vill invänta talmannens process.

Björklund beklagar att det inte blev någon politisk uppgörelse i mittfältet.

– Det hade varit bra för sammanhållningen i Sverige att få en stabil och handlingskraftig regering och stänga ute ytterkantspartierna, säger Björklund till SVT:s reporter i riksdagen.

Regeringsbildning

I övrigt hänvisar han till Liberalernas partiråd när det gäller vad som ska hända härnäst. Flera av partiets länsförbund har sagt att de vill släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

– Diskussionen förs om vilket alternativ vi ska gå vidare med. Det finns flera olika uppfattningar i distrikten, det är en del av den demokratiska processen, men det är partirådet som till sist ska ta ställning, säger Björklund.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Lööf: Vi fortsätter vara konstruktiva

Centerpartiets ledare Annie Lööf vill inte ge några besked alls om ifall hon tänka sig att ge antingen Ulf Kristersson eller Stefan Löfven en ny chans att bilda regering. Hon hänvisar till talmannens process.

På frågan om hon är beredd att ompröva stödet för en M+KD-regering som tar stöd av SD, säger hon bara att ”vi måste göra det här steg för steg”.

Hon menar att C har visat ansvar och förhandlat både högerut och i mitten.

– Vi har varit beredda att bryta dödläget i skarpa förhandlingar med Socaldemokraterna. Jag beklagar att vi inte kunde mötas, säger hon.

– Jag är beredd att släppa fram en regering som kan genomföra liberala reformer som Sverige behöver. Vi kommer fortsätta vara ansvarsfulla och konstruktiva, men andra partier behöver bjuda till.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristersson: Beredd bilda regering

Moderaternas partiledare säger till SVT att han kommer att säga till talmannen att han är fortsatt beredd att bilda en borgerlig regering.

– Vi fick en borgerlig budget häromdagen och jag är beredd att genomföra den.

Han konstaterar att alla möjliga konstellationer snart har prövats i riksdagen och att ”vi måste gå tillbaka till de realistiska alternativen”.

– Jag tror att det är en borgerlig minoritetsregering som får igenom mycket borgerlig politik, säger han.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ygeman: Mest logiskt med Löfven

Anders Ygeman, gruppledare Socialdemokraterna, säger att resultatet i omröstningen var ganska väntat, men att Stefan Löfven fortfarande är den mest logiska regeringsbildaren.

– Han har stöd av det största traditionella blocket i riksdagen.

Han säger sig inte ha några synpunkter på att Vänsterpartiet lade ner sina röster.

– Vi har varit tydliga med att vi försökt bilda en regering i politikens mittfält, är Ygemans kommentar.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ferm: Visste inte att V skulle avstå

Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet, säger att hon inte visste om att Vänsterpartiet tänkte lägga ner sina röster i omröstningen om Löfven.

– Jag har inte dragit några slutsatser av det. För oss var det självklart att rösta ja, vi vill bilda regering med Socialdemokraterna. Sverige behöver en handlingskraftig regering som kan ta sig an miljö- och klimatutmaningarna och stå uppför demokrati och medmänsklighet, säger Maria Ferm.

Foto: Jessica Gow/TT

Sjöstedt: Därför blir Löfven nästa statsminister

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger till SVT om varför partiet lade ner sina röster att det har samma effekt som att rösta ja.

Men det har en symbolisk betydelse?

– Vi röstade inte ja förra mandatperioden heller. Vi röstar för om vi ingår i regeringen, annars släpper vi fram en regering som vi kan förhandla med. Vi möjliggjorde för Stefan Löfven att bli statsminister men vi var inte på gång att ingå i själva regeringen, säger Jonas Sjöstedt.

Han räknar med att Ulf Kristersson kommer att bli nästa statsministerkandidat som det ska röstas om, och att denne kommer att bli nedröstad. Och att Stefan Löfven därefter kommer att väljas till statsminister i den fjärde och sista omröstningen.

– Om C och L håller ord om att de inte vill ha en regering som är beroende av SD.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Karlsson: Vi närmar oss extra val

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare, säger att det hade varit skadligt för Sverige om Stefan Löfven fått fortsätta leda landet.

– Det är glädjande att vi nu avfärdat Löfven ännu en gång.

Enligt Mattias Karlsson kan SD tänka sig att stödja en M-KD-regering om den leds av Ulf Kristersson (M).

Han menar att det snart är dags för ett extra val.

– Vi börjar närma oss en punkt där det är rimligt att väljarna får vara med och bestämma hur den här situationen ska lösas upp.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Busch Thor: Finns stöd för allianspolitik

KD:s partiledare Ebba Busch Thor menar att dagens omröstning tillsammans med voteringen om budgeten i onsdags visar att det saknas stöd för Socialdemokraternas politik och ledarskap.

– Vi vill fortsatt se Ulf Kristersson som statsminister. Budgetvoteringen visade att det finns stöd i kammaren för allianspolitik, utan förhandlingar med SD, säger Ebba Busch Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet