Efter att riksdagen avfärdat Stefan Löfven (S) som regeringsbildare har ledarna för de två största partierna förlorat varsin statsministeromröstning.
Frågan är då: vem skulle kunna klara en tredje, eller om det går till en fjärde och sista, omröstning innan det blir extraval?
Partiernas låsta läge talar för jokerkortet
Om det inte sker något dramatiskt som ändrar partiernas låsta positioner, ser statsvetaren Bo Rothstein det som inte särskilt troligt att Ulf Kristersson (M), Stefan Löfven (S) eller Annie Lööf (C) skulle vinna en ny omröstning. Han tror inte heller ett extraval kommer att förändra situationen.
– Opinionsundersökningar visar inte på några större förändringar. Den allmänna uppfattningen är att ett nyval är kostsamt och slöseri med pengar.
Därför menar Bo Rothstein att det talar för ett scenario där talmannen utser en jokerkandidat till regeringsbildare utanför riksdagen.
– Sverige lider inte brist på människor som är kunniga i hur det politiska systemet fungerar inom alla områden.
Kan ge politikerna tid att tänka
Enligt Rothstein skulle en tjänsteman eller en politiker, som av partierna uppfattas som ”neutral”, kunna samla en tjänstemannaregering som släpps fram av riksdagen.
Namn han föreslår är dock politiker som exempelvis FN:s tidigare vice generalsekreterare och före detta socialdemokratiske utrikesministern Jan Eliasson eller EU-kommissionären Cecilia Malmström (L). Två politiker som har brett förtroende över partigränserna och folkligt stöd.
Det skulle ge partierna tid att tänka över hur de ska hantera det nya politiska läget, samtidigt som en tjänstemannaregering lägger fram politiska förslag.
– Nu är problemet att man måste komma överens om hela det politiska paketet. Det har visat sig vara svårt. Med en tjänstemannaregering kan partierna diskutera sakpolitiska frågor var för sig i utskottet.
”Tror inte vi är i sådan krissituation ännu”
Scenariot att talmannen skulle utse en statsministerkandidat utanför de politiska partierna ser statsvetaren Jenny Madestam inte som särskilt troligt.
– Mycket talar för att det kommer avgöras på sista försöket i omröstningen. Jag tror inte att vi är i en sådan krissituation ännu, säger hon.
Jenny Madestam tror att det är större sannolikhet att det i så fall blir ett extraval.
– Man ska inte underskatta väljarnas förmåga att vilja hjälpa politikerna att bilda en ny regering.