Liberalernas partiledare Jan Björklund till höger. Foto: TT

Björklund (L) vill ändra sin egen läroplan

Publicerad

Liberalerna vill se stora förändringar i läroplanen i grundskolan, den läroplan som man själv införde 2011. Bland annat vill man ha mindre av analyser och diskussioner och mer av vad man kallar ”traditionell katederundervisning”.

– Om vi ska nå ett högre resultat och fler ska bli godkända i grundskolan så behöver vi lägga om en del av arbetssättet. Vi behöver mer fokus på faktakunskaper, baskunskaper och ämneskunskaper och då krävs det mer av en traditionell lärarledd katederundervisning och mindre av att eleverna själva ska analysera kunskapsområden i stora projektarbeten, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Vill se reviderad läroplan

Liberalerna vill alltså göra stora förändringar i läroplanen för grundskolan. Man vill se mindre av att elever analyserar och diskuterar kring ämnen och mindre av att eleverna själva tar ansvar för sin inlärning. Istället vill man ha kraftigt ökad betoning av faktakunskaper och vad man kallar för traditionell lärarledd katederundervisning.

I höst vill man ta beslut om en reviderad läroplan, om man hamnar i nästa regering.

Och kritiskt tänkande då?

– Jag tror att en förutsättning för kritiskt tänkande är att man har faktakunskaper och baskunskaper. Hur ska man kunna resonera om klimateffekten om man inte först vet skillnaden mellan Atlanten och Sahara? Hur ska man kunna diskutera globaliseringen om man inte kan skilja mellan Kina och Kinna, säger Jan Björklund.

”Man ska alltid vara självkritisk”

Den nuvarande läroplanen infördes 2011 – av just Jan Björklund, som var utbildningsminister på den tiden. Nu vill han alltså göra om stora delar av sin egen läroplan.

Det var ju du själv som drev igenom den förra reformen, finns det någonting att vara självkritisk över?

– Man ska alltid vara självkritisk. 2011 års läroplan var bättre än de tidigare läroplanerna, men jag tycker inte att den blev tillräckligt bra.

Varför blev den inte tillräckligt bra?

– Vi överlät ansvaret att skriva läroplanen till det pedagogiska etablissemanget i Sverige och i den gruppen finns det värderingar där ämneskunskaper inte är lika viktiga.

Förespråkar ”traditionella undervisningsformer”

Istället vill Liberalerna att ”erfarna skickliga ämneslärare” ska anlitas vid en eventuell förändring av läroplanen.

Är det några andra länder som är föredöme för dig här?

– Både Finland och många asiatiska länder som ju ligger väldigt högt i Pisa-resultatet. De har ju mer traditionella undervisningsformer, säger Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.