I en debattartikel på DN Debatt presenterar S-ledaren Stefan Löfven och Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesman Ibrahim Baylan förslagit att skolplikten bör förlängas till 18 år. Förslaget läggs fram på partikongressen i april.
– Det är sant att de flesta går gymnasiet – men vi ser att cirka 7.000 elever hoppar av varje år och för dem går det ganska dåligt. Vi hittar dem i arbetslöshetstatistiken och tyvärr alltför ofta i socialtjänsten där de lever på försörjningstöd. Det här duger inte, vi lurar in dem i en återvändsgränd, säger Ibrahim Baylan i Aktuelltdebatten.
”Olyckligt förslag”
Men utbildningsminister Jan Björklund riktade i Aktuellt ikväll hård kritik mot S-förslaget om en höjd obligatorisk skolplikt.
–Det är ett olyckligt förslag och det här är orealistiskt. Att ta studentexamen ska vara krävande och det krävs både disciplin och studiemotivation. Jag tror inte det går att lagstifta fram studiemotivation.
Enligt Björklund är det 10 000 elever som hoppar av gymnasiet varje år, vilket är nästan 10 procent av eleverna. Han trycker på att S-förslaget inte kommer att hjälpa eftersom de elever som inte klarar kraven tappar självförtroendet.
– De hoppar inte av för skoj skull. De grejar det inte. De har oftast åratal av skolmisslyckande bakom sig. Man kan inte lagstifta om att de ska klara av att ta studentexamen såvida man inte sänker kraven kraftigt, men det tycker inte jag man ska göra.
Föreslår andra alternativ
För den grupp som inte klarar gymnasiet föreslår Jan Björklund i stället lärlingsutbildningar och yrkesintroduktioner för att de ska komma ut i jobb.
Ibrahim Baylan tror dock inte att regeringens åtgärder fungerar och menar att Sverige är ett av dem länder som har kortast obligatorisk skolgång.
– Vi ser att de elever som inte klarar skolgången blir allt fler. Trots lärlingsplatser fortsätter avhoppen att öka.
Jan Björklund sågar förslaget kraftigt.
– Ni är grymma mot de ungdomar som hoppar av med det här förslaget.