Merlin, Medusa och Morpheus kom till världen våren 2009. De tre björnungarna visades då stolt upp av Skansen, och blev omedelbart en stor attraktion för Skansens besökare.
Men livet i björnhägnet blev kortvarigt. I takt med att de växte och började bli könsmogna, så blev de också ett problem för Skansen. Det fanns till slut ingen plats för de tre ungarna på Skansen, och ingen annan djurpark ville heller ha dem.
Björnarna blev ”överskott”
Så Merlin, Medusa och Morpheus blev vad som kallas för ”överskott”. De gick inte att ha kvar längre. Medusa sköts ihjäl på Skansen under förra året, och hennes två bröder gick samma öde till mötes under hösten 2012, berättar Linda Askelund, djuransvarig på Skansen för SVT Nyheter.
Skansen försökte hitta nya hem åt de tre syskonen. Merlin och Morpheus var hanar, och därför mer benägna att hamna i bråk när blev könsmogna. Ingen djurpark kunde ta emot dem, och de blev först att avlivas.
Medusa fick behålla livet ytterligare en tid, eftersom Skansen in i det sista hoppades att hon skulle kunna få ett nytt hem någon annanstans. Till slut återstod bara alternativet att skjuta henne.
– De djur vi håller låter vi få ungar på ett naturligt sätt. Då föds fler ungar än vad som går att placera på Skansen eller i andra djurparker, säger hon.
Linda Askelund säger att hon ser avlivningen av djur som något naturligt, och att det handlar om att se till gruppens och stammens bästa, och inte bara till individens bästa.
– När djuren blir könsmogna efter ett par år blir det ofta problem. De kan börja para sig med sina föräldrar och de kan börja slåss och till och med döda varandra, säger hon.
Lodjursunge sköts ihjäl
Även ett av Skansens lodjur avlivades under 2013. Av tre lodjursungar som började växa sig stora gick två att placera i andra djurparker, i Tyskland och Frankrike. Men trots ihärdiga försök att ordna en plats för den tredje gick det till slut inte. Också den sköts ihjäl på Skansen under 2013.
Både björnarna och lodjuret skickades till ”destruktion” efter avlivningen. Andra djur som går samma öde till mötes försöker Skansen ge till forskning.
– De kan också bli till mat för andra djur, säger Tomas Frisk, zoologisk chef på Skansen.
På Skansen har man förståelse för att avlivningen av den danska giraffungen får folk att reagera.
– Det här är svåra frågor. Djur väcker mycket känslor. Vi som jobbar med dem tycker också det, säger Linda Askelund.