• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sju olika generaldirektörer utan myndighet får behålla sin titel – och sina miljonlöner. Foto: Grafik SVT

Blev av med jobbet – fortsätter få miljonlön

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverkets sparkade generaldirektör kommer sitta på Näringsdepartementet med samma titel och samma lön i nästan tre år. SVT Nyheters kartläggning visar att hon inte är ensam. Just nu sitter sju olika generaldirektörer utan myndighet – och alla har de miljonlöner.

I Stockholm kallas Regeringskansliet bland tjänstemän och politiker även för elefantkyrkogården. Anledningen är att man ofta placerar gamla generaldirektörer som i förtid blivit av med sitt jobb just där.

I dagsläget finns där sju stycken sådana generaldirektörer. Enligt reglerna får de behålla inkomsten så länge deras förordnande varar. De flesta har två till tre år kvar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Miljonlöner

Förutom Christina Lugnet finns där bland andra den kritiserade tidigare diskrimineringsombudsmannen Katri Linna, Skatteverkschefen Mats Sjöstrand och Sidachefen Anders Nordström. De tjänar alla runt en miljon kronor per år. Högst lön har Mats Sjöstrand med en månadsinkomst på 125.000 kronor.

Tidigare Kriminalvårdschefen Lars Nylén har en lön på 113.400 kronor i månaden medan Anders Nordströms inkomst ligger på 109.700 kronor i månaden. Christina Lugnet får behålla sin månadslön på 91 000 kronor.

Flera av dem har lång tid kvar på sitt förordnande. Christina Lugnets förordnande går ut i mars 2015, Katri Linna behåller sin lön till sista december 2014, den tidigare chefen för Folke Bernadotteakademien, Henrik Landerholm, behåller sin till sista februari 2014.

Oklara arbetsuppgifter

Exakt vad alla generaldirektörerna utan myndigheter gör i dag är lite oklart. Katri Linna är expert på diskrimineringsfrågor, Lars Nylén ska utforma en strategi för rättsväsendets internationella insatser och Anders Nordström har blivit ambassadör för global hälsa. Vad Christina Lugnet ska göra är ännu oklart.

Men alla regeringens anställda har inte samma villkor.

För ett och ett halvt år sedan fick Gunnar Gerestav sparken från Regeringskansliet. Han hade då jobbat över femton år som vaktmästare när han en dag fick höra att hans rygg var för dålig för jobbet. Trots att flera vaktmästare anställts efter honom var det han som fick gå. Om cirka fem månader tar hans a-kassedagar slut.

–Nu går man på Arbetsförmedlingen och söker jobb så gott det går, säger han.

”Omoraliskt”

Gunnar Gerestav tycker det är märkligt att andra villkor gäller för statens chefer och även för dem som inte skött sitt jobb.

–Varför skulle de ha speciella regler egentligen. Har de inte skött sitt jobb borde de söka jobb som vanliga arbetare. De är inte så speciella. Jag tror att det är lättare för dem som redan har bra ekonomisk trygghet att bli arbetslös. Det är dessutom säkerligen lättare att få jobb med deras utbildning. Det är värre för dem som i dag blir arbetslösa.

Anita Engvoll är ordförande för fackförbundet ST på Regeringskansliet. Hon ifrågasätter systemet med avsatta generaldirektörer som får behålla lön och titel.

–Det är inte moraliskt rätt. Varken för mig som skattebetalare eller för mina medlemmar i Regeringskansliet. Att man sitter på en befattning med lägre befattningsgrad men med samma lön som tidigare. Det är inte korrekt.

Hur borde man göra istället?

–Jag ser hellre att man har ett tillägg till sin grundlön  under den period förordnandet gäller. När uppdraget sedan ändras sätts en ny lön och man får en ny titel, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet