Senast var det den amerikanska delstaten Colorado som liberaliserade sina narkotikalagar. Där är det numera är tillåtet att sälja marijuana ”i rekreationssyfte”.
Men är cannabis verkligen så harmlöst som många tror? Eller blir man rentav dum av att röka på?
– Börjar man frekvent använda cannabis i tonåren riskerar man att få sin intellektuella kapacitet kapad, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.
Fred Nyberg sitter också med i ANDT-rådet. (Regeringens råd för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksfrågor).
Dummare i medelåldern
Fred Nyberg hänvisar bland annat till en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS som visar att de som aldrig använt cannabis hade högre IQ vid 38 års ålder än i tonåren. De som använt cannabis sedan tonåren hade istället fått sänkt IQ. Studien visar också att hos dem som slutat med cannabis kvarstår försämringen i IQ.
Om man är äldre när man börjar använda cannabis är risken att bli dummare mindre även om den aldrig försvinner helt.
– Risken är klart reducerad för den som är över tjugo år. Hjärnan är färdigutvecklad uppemot tjugofem år, säger Fred Nyberg.
Men även den, vars hjärna är färdigutvecklad, påverkas av regelbunden användning av cannabis, menar han.
De flesta är överens men...
De allra flesta forskare är överens om att cannabis – liksom andra droger – är skadligt.
Det anser även Bengt Svensson, som är professor i socialt arbete vid Malmö högskola och har följt förändringarna av narkotikapolitken och narkotikaanvändningen under 40 år.
– Forskningen är ganska enig om att cannabis har uppenbara risker. Det går inte att hitta några forskare som säger att cannabis är ofarligt, säger han.
Däremot är man inte enig om hur lagstiftningen bör se ut kring drogen.
Enligt Bengt Svensson kan man hitta en hel del forskare som tycker att det är relativt ofarligt när vuxna använder drogen i ”rekreationssyfte”.
– Det vanliga är att man jämför med alkohol. Det finns ganska många forskare som tycker att både alkohol och tobak är farligare, säger Bengt Svensson.
Väldigt stor förändring
Enligt Bengt Svensson pågår en attitydförändring till cannabis, inte bara bland ungdomar utan också på den politiska nivån – men det gäller inte Sverige.
– Vi ser en väldigt stor förändring i USA som alltid varit ett rättesnöre inom populärkulturen i Sverige. I USA har opinionen inom stora delar av befolkningen svängt kraftigt i liberal riktning.
Men det är inte säkert att den liberala synen på cannabis fortsätter att sprida sig. Det beror på vad som händer i de länder och delstater som genomfört en legalisering.
– Om det blir en kraftig ökning av konsumtionen, särskilt bland unga, kommer det säkert att påverka opinionen i motsatt riktning, säger Bengt Svensson.
Sverige ensamt
Vad det beror det på att Sverige är så gott som ensamt om en så restriktiv politik mot cannabis?
Enligt Bengt Svensson har det skett en långsam förskjutning i liberal riktning i Europa – mera i länder med vänsteregeringar, mindre när konservativa partier haft makten.
– I Sverige har vi haft en speciell situation med en bred politisk enighet i narkotikapolitiken. Man har ansett att politiken fungerar bra. Att vissa liberaler då och då tyckt annorlunda har varit krusningar i marginalen.
Ingen har vågat
De gröna partierna i exemplevis Norge och Tyskland har en positiv syn på avkriminalisering av cannabis.
– Att vi inte haft något motsvarande i Sverige tror jag beror på att man knappast vågat gå emot den starka uppslutningen kring den restriktiva politiken.
Ett exempel är det mycket liberala programförslaget som diskuterades på senaste centerstämman. Det innehöll bland annat månggifte, fri invandring och slopad arvsrätt. En liberal syn även på droger ingick dock inte i förslaget.
– Det enda som saknades var att legalisera cannabis. Det hade varit ideologiskt konsekvent men det såg man som politiskt möjligt, säger Bengt Svensson.
Ingen enkel fråga
Frågan är komplicerad. Det är Bengt Svensson noga med att påpeka.
– Trots coffeeshops i Nederländerna är inte holländarna de som röker mest hasch i Europa. Det gör man i Tjeckien, Italien och Frankrike, säger han.
– Vi kan komma att få se avkriminaliseringar av kriminalpolitiska skäl. Det kostar helt enkelt för mycket att låsa in folk.
Kommer då den svenska narkotikapolitiken också att gå samma väg som den just nu tycks göra på många andra håll?
– Den dagen den här politiken tappar sin överväldigande legitimitet kommer vi att få se flera som vill legalisera cannabis. När danskarna, norrmännen och finländarna börjar ändra sig, då kommer vi att få se förändringar även här, säger Bengt Svensson.
Cannabis
Cannabispreparat är ett samlingsnamn för de beredningar som utvinns ur indisk hampa, däribland hasch och marijuana.
Cannabis är den vanligaste olagliga drogen i världen. WHO, Världshälsoorganisationen, beräknar att cannabis används av cirka 2,5 procent av världens befolkning (2013). Det är tio gånger fler än de som använder kokain.
I Sverige är cannabis näst alkohol det vanligaste berusningsmedlet.
Cannabis innehåller över 400 kemiska substanser, av vilka ett 80-tal är av typen cannabinoider. Dessa är alla kemiskt besläktade, och många har hallucinogena egenskaper. Den mest kända är tetrahydrokannabinol, THC.
Cannabis är en vanebildande drog, klassad som narkotikum. I Sverige får indisk hampa inte odlas och användning av cannabis är olaglig. Däremot är användning av cannabis legal i vissa delar av världen, däribland några delstater i USA.
Colorodas nya cannabislag
* Från den 1 januari 2014 är det lagligt att köpa marijuana för eget bruk i licensierade butiker i delar av Colorado.
* En privatperson kan köpa max 28 gram (1 ounce) om han eller hon är över 21 år.
* Marijuana får inte användas, visas eller lämnas över på offentliga platser.
* Bakgrunden är ett beslut som togs i en folkomröstning i delstaten i november 2012.
Källa: TT