Blodsugare oersättliga i vården

Uppdaterad
Publicerad

Hemmasnickaren som sågar av sig tummen har en vän. En liten svart blodtörstig sak kan rädda fastsatta lemmar från att ruttna och trilla av.

-Inga läkemedel kan ersätta blodiglarna, säger sjuksköterskan Eva Stridsberg.

Hon är avdelningschef för handkirurgens vårdavdelning på Skånes universitetssjukhus i Malmö, Sveriges största centrum för handkirurgi. Här har man använt blodiglar för att efterbehandla fastsydda fingrar och händer sedan 1980-talet.

-Det var då man upptäckte vilken nytta de gör för att stimulera cirkulationen när blodkärl har gått av och inte kan sys ihop, säger sjuksköterskan Helena Hansson.

Den typiske patienten är den hobbysnickrande mannen som kapat ett finger med vedklyv eller cirkelsåg. Operationer för att sätta fast avsågade fingrar tar lång tid, ofta mellan 20 och 36 timmar. Efter det är de flesta villiga att utsätta sig för blodsugarnas hungriga käftar.

-Många är inledningsvis lite skeptiska, men man vänjer sig. En del blir till och med lite kompis med iglarna och döper dem, säger Helena Hansson.

Blodiglarna suger i cirka 20 minuter. Sedan lossas de med sprit och därefter går de vidare till de sälla jaktmarkerna. Efter fem-tio dagars behandling har de flesta patienter en fungerande hand igen.

-Då är det värt det, säger Eva Stridsberg.

TT

Fakta: Bedövar och suger blod

Blodiglarna sprutar in smärtstillande och blodförtunnande ämnen.

Blodflödet stimuleras och överflödigt blod som stannat i vävnaden sugs bort.

En igel får på 20 minuter i sig runt en matsked blod.

Behandlingen utförs med några timmars mellanrum under 5-6 dagar.

Under tiden hinner nya blodkärl bildas.

Iglar har använts sen urminnes tider för att bota allehanda krämpor.

Fram till 1950-talet gick det att köpa dem på apoteket, men det var inte förrän på 1980-talet man upptäckte att de kan rädda avhuggna lemmar.

Skånes universitetssjukhus i Malmö, Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.