Treårige Tim, som egentligen heter något annat, ska enligt beslut i Migrationsdomstolen utvisas ensam till Nigeria. Detta trots att hans släktingar inte visat intresse för att ta emot honom, och att han bott hela sitt liv i ett familjehem i Skåne. Något som DN var först att rapportera om.
Krockar med andra lagar
Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin påpekar att hon inte får kommentera enskilda fall, men säger att hon länge sett risken att barnkonventionen, som blev lag 2020, kan krocka med andra lagstiftningar.
- Vi har redan sedan 2016 påpekat risken för att barn ska falla mellan stolarna, just när det krockar mellan migrationslagstiftning och lagen om vård av unga, säger hon i SVT:s morgonstudion.
Hon menar att riksdagen, som lagstiftare, måste hjälpa myndigheter och domstolar att bedöma vad barnets bästa innebär.
– Jag tänker att det är upp till riksdagen att faktiskt sätta ner foten.
”Viktigt att pröva barnkonventionen”
Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, sade i Aktuellt i går att det i den här typen av fall, sällan finns ett ordnat mottagande och därmed blir svårt att verkställa utvisningsbeslutet.
Elisabeth Dahlin tycker att fallet Tim kan bli ett viktigt exempel som på sikt kan användas för att lagstiftningen ska bli tydligare.
– Här är ett av fallen där det blir viktigt att pröva barnkonventionen, den ska ju jämföras med andra lagar och här behöver vi få prejudicerande domar som fastslår: Det här är barnets bästa och så här bedömer vi barnets bästa.