Bonden Christer halverade grisuppfödning – satsar på ”blå mat”

Uppdaterad
Publicerad

Traditionellt lantbruk får ge plats för fiskuppfödning långt från hav och sjö. Forskarna kallar det “blå mat”. Det här har lockat pengar från den traditionella köttindustrin.

Christer Wannebro är tionde generationen lantbrukare på gården Villans Nygård i Kristianstadstrakten i Skåne. Han har fött upp grisar i 25 år. Men nu har hälften av grisarna fått ge plats för fiskuppfödning. 

– Jag har inte varit van att ta i fiskar. Jag har tagit i grisar men fiskar är en annan form, säger Christer Wannebro till SVT. 

Christer Wannebro får sina fiskar från företaget Gårdsfisk som först föder upp matfiskarna clarias och rödstrimma, vars ursprung är Afrika. Fiskarna får sedan växa till sig hos lantbrukare, som Christer Wannebro, för att sedan komma tillbaka till företaget för beredning.

Foto: Cornelia Schauermann, SVT

”Fisken fortplantar sig naturligt”

De snabbväxande fiskarna lever huvudsakligen på vegetabiliskt foder. Samtidigt kommer en delägare i fiskuppfödaren oväntat från köttvärlden. HK SCAN äger nämligen en del av Gårdsfisk.

Men så är det frågan om hur fiskarnas liv i bassängerna ter sig. Bassänger där 1 500 till 2 000 individer simmar tillsammans.

– Jag skulle säga att våra fiskar trivs väldigt bra. Vi har aldrig använt mediciner och fisken fortplantar sig naturligt, säger Johan Ljungquist som är grundare och vd på Gårdsfisk

”Har kretsloppet med oss hela vägen”

Sedan 1700-talet har någon ur Wannebrosläkten skött gården Villans Nygårds. På fälten runt gården odlas potatis som sedan blir chips. Chips som numera är en del av kretsloppet.

– Det smutsiga vattnet från fiskarna använder jag till mina grödor, så det släpps inte ut i ett hav. Vi har kretsloppet med oss hela vägen, säger Christer Wannebro.

Christer Wannebro är tionde generationen lantbrukare på gården Villans Nygård i Kristianstadstrakten i Skåne. Foto: Cornelia Schauermann, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.