Swedbanks prognoschef Andreas Wallström bredvid en bild på villor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se prognosen över hur räntekostnaderna skjuter i höjden. ”Nästan all inflation blir boendekomponenter”, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Boräntan allt större del av inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Räntekostnaderna för vanligt folk kommer att fortsätta stiga visar nya siffror SVT tagit del av. Det innebär också att räntans bidrag till att pressa upp inflationen ökar. De som inte har lån kommer inte undan den stigande räntan.

– De ökande kostnaderna förs över på konsumenterna, säger Andreas Wallström prognoschef på Swedbank, till SVT.

Räntekostnaderna i Sverige fortsätter att stiga. Det visar en prognos från Swedbank som SVT tagit del av. Totalt, sedan räntehöjningarna började förra året, förväntas ränteräkningen för hushållen stiga med 89 procent till år 2024.

Det kan jämföras med statens räntekostnader som i stället sjunker – rejält, -44 procent, under samma period. Räntan bidrar också starkt till att pressa upp vanligt folks inflation, alltså prisökningar (KPI).

– Vi har ju en situation där energipriserna faller. Dessutom räknar vi med att livsmedelspriserna kommer att plana ut. Blickar vi mot slutet av det här året så kommer nästan all inflation komma från bostadsräntor, säger Andreas Wallström, som är prognoschef på Swedbank till SVT.

Bostäders räntekostnader påverkar mer

Räntekostnaden för bostäder har gått från att vara oväsentlig till att stå för ungefär en tredjedel av hela inflationen, motsvarande tre procent. Men ingen kommer undan räntan. Andreas Wallström exemplifierar:

– Inom livsmedelsindustrin har producenterna fått väsentligt högre kostnader på grund av räntan, kostnader som de i sin tur för över till konsumenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.