• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sveriges självförsörjning av mat – åsikterna går isär om behovet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är så beroende av importvaror att vi inte skulle klara av matförsörjningen vid en allvarlig samhällskris. Det hävdar Lantbrukarnas riksförbund. Men alla håller inte med.  

– De kriser som vi haft nu har inte påverkat livsmedelsförsörjningen på något akut sätt, säger nationalekonomen och forskaren Christian Jörgensen. 

Enligt LRF:s statistik är drygt hälften av all mat vi äter i Sverige importerad – men försörjningsgraden är ännu lägre eftersom vi också importerar insatsvaror. Det är de varor som behövs för att produktionen ska fungera, till exempel bränsle, energi och växtskyddsmedel. Därför tycker LRF att man bör prata om försörjningsförmåga i stället för självförsörjning. 

– Då tar vi också hänsyn till att vi i Sverige importerar mycket insatsvaror. Till exempel bränsle, där skulle vi kunna producera mycket mer i Sverige och dessutom fossilfria bränslen som ersätter de fossila, säger Palle Borgström som är ordförande för LRF. 

Förebyggande arbete

Borgström menar att konsekvenserna av kriget i Ukraina gör frågan om försörjningsförmåga, men även framtida klimatscenarier, väldigt aktuell för Sverige. 

– Vi har påpekat för den nya regeringen att vi behöver uppdatera den svenska livsmedelsstrategin och ta hänsyn till att vi är så beroende av importerade insatsvaror, säger han.

”Det är extrema scenarier” 

Christian Jörgensen är nationalekonom och forskare vid AgriFood. Han tycker inte att självförsörjning är den rätta vägen att gå för att stärka Sveriges matberedskap eftersom det inte är kostnadseffektivt. Han menar att scenariot där Sverige skulle bli avskuret från handel med resten av världen är för extremt.  

– I stället borde man tänka i termer att ha en fungerade livsmedelsförsörjning i olika situationer, det är ganska frånkopplat från tanken om självförsörjning. De kriser som vi haft nu har inte påverkat livsmedelsförsörjningen på något akut sätt, det krävs väldigt mycket för det. Inte ens under andra världskriget hade vi en försörjningskris, säger han.

Visste du att?

Försörjningsförmåga omfattar hela produktionskedjan, och inkluderar förutom insatsvaror även transporter och tjänster. Men i begreppet ingår också att förebygga att vi ska stå handfallna i krissituation.

Självförsörjningsgrad är ett statistiskt mått på hur stor andel av de livsmedel som konsumeras som har svenskt ursprung. En del av importen kan förklaras med konsumenternas preferenser, annat beror på att vissa varor – exempelvis kaffe, avocado och tobak – allltid kommer behöva att importeras.

Sveriges självförsörjningsgrad 2019 var:

Tomater: 17 procent

Äpple: 21 procent

Socker: 93 procent

Gurka: 46 procent

Potatis: 93 procent

Jordgubbar: 69 procent

Lök: 68 procent

Spannmål: 135 procent

Morötter: 92 procent

Ägg: 97,5 procent

Mejeri: 70,4 procent

Lamm: 30,7 procent

Gris: 76,7 procent

Nöt: 56,4 procent

Fågel: 71,6 procent

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.