Tillväxtförväntningarna för nästa år skrivs ned och det innebär att arbetslösheten kommer att öka mer än vad regeringen tidigare har trott.
– Vår bedömning är att våren dröjer och att det finns en risk för frostnätten, sade finansminister Anders Borg när vårbudgeten presenterades.
Men Sverige har en stark position, enligt finansministern.
– Regeringens uppgift är att motverka att arbetslösheten biter sig fast, säger Borg.
Ungdomsarbetslösheten
– Fokus för höstbudgeten är fler insatser för jobbpolitiken och matchning så att vi kan komma ned i arbetslösheten. Det finns också viktiga insatser att göra åt bostadsområdet, konstaterar Borg.
Att ungdomsarbetslösheten är högre i Sverige än i en del andra länder förklaras av skilda system i olika länder.
– Vi tror att en viktig orsak till skillnaderna är det faktum att flera länder har lärlingssystem. Vi kommer nu att försöka få EU:s godkännande för att ha sänkta arbetsgivaravgifter för lärlingsplatser, säger Borg.
Men finansministern vill inte helt lova att de differentierade a-kasseavgifterna, som innebär att a-kassor med hög arbetslöshet måste ta ut en mycket högre avgift än andra, tas bort.
Han talar om att ta bort ”delar” av de differentierade avgifterna om arbetsmarknadens parter gör framsteg inom det som kommit att kallas jobbpakten.
– Vi är på rätt väg, och det indikerar att vi kan ta bort den, säger Borg.
Sänkt pensionärsskatt
Borg vill inte svara på om det kommer en femte jobbskatteavdrag valåret 2014. Beskedet kommer i höstbudgeten.
– Den prövningen får vi göra då, säger Borg.
Det är en relativt dyr åtgärd, men effektiv mot arbetslösheten, enligt Borg.
Pensionärerna har större chans att få sänkt skatt, än vad löntagarna har att få sänkt skatt i form av ett femte jobbskatteavdrag.
– Det finns en skillnad där, vi har lovat att sänka pensionärsskatten, säger Borg.
Men även för detta ska de ekonomiska utsikterna bedömas i höstbudgeten, enligt Borg.
Sjunkande skatteintäkter
De stora utgiftsposterna i budgeten är satsningen på utbildningsplatserna. Sen sker det en förstärkninga av migrationen på grund av ett ökat antal asylsöknande.
– Tillväxten för nästa år för eurozonen ligger på 1 procent. Det är en väldigt tuff period för världsekonomin, konstaterar Borg.
Han fortsatte med att konstatera att företagen avvaktar med investeringarna och att hushållen fortsätter ha högt sparande.
Statsfinanserna försämras något de närmaste åren, bland annat som en följd av att skatteintäkterna sjunker.
– Främst på den statliga sidan. Det ser mer gynnsamt ut på den kommunala sidan, säger Borg.
BNP skrivs ned
Regeringen spår att BNP växer med 1,2 procent i år och 2,2 procent nästa år och med 3,6 procent 2015.
Arbetslösheten bedöms i år bli 8,3 procent och nästa år 8,4 procent för att sedan sjunka till 8,1 procent 2015.
I den förra bedömningen från december spådde regeringen en BNP-tillväxt på 1,1 procent i år och 3,0 procent nästa år och 3,6 procent 2015.
Arbetslösheten bedömdes då landa på 8,2 procent i år, 8,3 procent nästa år och 7,4 procent 2015.
Allvarlig ton
De 3 miljarder kronor i nya satsningen som vårpropositionen innehåller ska gå till 12.400 extra utbildnings- och praktikplatser, 700 miljoner ytterligare till drift och underhåll av järnväg i år, samt 40 miljoner kronor per år till regionalt tillväxtarbete 2013 och 2014.
– Det som överraskar är den allvarliga tonen i finansplanen. När konjukturbedömare börjat tala om ljusning och återhämntning talar finansministern i stället om risken för nya bakslag, säger SVT:s expertkommentator Mats Knutson.
Avgiften till EU för 2013 antas nu bli 37,2 miljarder, jämfört med den tidigare prognosen om 33,5 miljarder. Därför skrivs anslaget upp med 3,7 miljarder.
-Jag kommer att tillbringa nästa vecka på IMF:s och Världsbankens årsmöten, möten som kommer att präglas av den europeiska krisen, säger finansministern.
Krisen i Europa
Borg fortsatte att peka på riskerna med utvecklingen i Europa.
– Den politiska utvecklingen i Italien är osäker. Det pågår ett omfattande reformarbete i Spanien men riskerna med banksystemet kan komma tillbaka på agendan.
– När det gäller Grekland har man väldigt svårt att uppnå det man åtagit sig. Detta kan leda till mer spänningar. Och i Cypern kan hålen i bankernas balansräkningar vara betydande även när man blickar framåt.
Borg menar att Sverige har klarat ekonomin bättre än andra länder i Europa.
– Vi har en tillväxt högre än praktiskt taget alla andra euroländer, säger Borg.
Visserligen har exempelvis Tyskland lägre arbetslöshet än Sverige, men Sverige har haft en bättre reallöneutveckling, enligt Borg.
– Och för vuxna är arbetslösheten på ungefär samma nivå som Tyskland, säger Borg.