Dagens bedömning från Borg av den framtida arbetslösheten och tillväxten är målad i mörka färger. Färgkartan kan ha ett samband med att Anders Borg, som en kontrast, vill kunna komma med en glad överraskning när valet närmar sig.
De politiska motståndarna gjorde allt för att undergräva Anders Borgs auktoritet som prognosmakare och chef för statens finanser. De jämförde Borgs antaganden från i höstas med dagens dystra framtidsbild.
Anders Borgs förklarade de nya förutsättningarna i ekonomin med utvecklingen i vår omvärld, framförallt krisen i flera av EU:s länder. Borg skyller ifrån sig, hävdade oppositionspartiernas företrädare.
Arbetslöshet fortfarande hög
En tung anklagelseakt mot regeringen är den stigande arbetslösheten. Inför valet 2006 var löftet att minska arbetslösheten och det som kallades utanförskapet ett tungt skäl till att Socialdemokraterna fick lämna regeringskansliet och ge plats åt Alliansen.
Men arbetslösheten har inte sjunkit, den har blivit större sedan dess. Fram till idag har regeringen i alla fall kunnat visa upp att sysselsättningen har ökat – att fler kommit ut på arbetsmarknaden. Det gäller inte heller längre.
Mitt i dysterheten gav Borg hopp när han aviserade att regeringen nästa gång kommer att lägga en expansiv budget. Det är inte finansministerns normala språkbruk. Men eftersom reformutrymmet är begränsat betyder det sannolikt att regeringen kommer att behöva låna till nya satsningar i lagom tid före valet.
”Sunt bondförnuft”
Då missar regeringen det som tidigare varit ledstjärna, nämligen att ha ett överskott på en procent i statens finanser över en konjunkturcykel. Nu är det andra tongångar när det gäller överskottsmålet.
När Borg intervjuades i anslutning till dagens presskonferens sa han till och att man ska förhålla sig till överskottsmålet med sunt bondförnuft. Det har varken Miljöpartiet eller Vänstern något emot i sak. Men de vill inte att förändringar i regelverket ska ske utan samråd med riksdagens övriga partier.
Socialdemokraternas ekonomisk politiska talesperson, Magdalena Andersson, avkrävde Anders Borg ett svar på hur han tänker kring det finanspolitiska ramverket. Förklara dig Anders Borg, uppmanade Magdalena Andersson.
S kan slå tillbaka
Anders Borg gav inte några klara besked om hur det blir med skatterna framöver. Men han var tydlig med att hans ambition är att införa ett femte jobbskatteavdrag. Han säger sig ha svårt att se något annat som har samma effekt på sysselsättningen.
Om regeringen lånar pengar och samtidigt inför ett nytt skatteavdrag för dem som jobbar kommer Socialdemokraterna att slå tillbaka med ”skattesänkningar för lånade pengar”.
Det kan slå tillbaka på Socialdemokraterna eftersom Stefan Löfven sagt att Socialdemokraterna inte kommer att höja skatten för vad de kallar vanliga inkomsttagare om de vinner valet 2014,