Borg (M) om vårbudgeten: ”Vill bygga skyddsvallar runt svensk ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg lägger på onsdagsmorgonen fram regeringens sista budgetförslag före valet i september.

I en debattartikel i DN skriver han att Sveriges BNP väntas öka med 2,7 procent i år och 3,3 procent nästa år.

Borg varnar dock för ”betydande risk” för en svagare utveckling, trots att den globala lågkonjunkturen väntas klinga av.  Alla stora nyheter i vårpropositionen har läckts på förhand, men Borg är nu något mer optimistisk om tillväxten.

Val 2014

Fingervisning om vad regeringen vill göra

Till riskfaktorerna som Borg ser framför sig hör osäkerhet om det europeiska banksystemet och förmågan att stötta det vid en kris.

”Utvecklingen kan även väsentligt försvagas om situationen i Ukraina allvarligt skulle förvärras”, skriver finansministern i DN.

En vårproposition innehåller vanligen inga förslag om konkreta satsningar. Den brukar däremot tala om vad regeringens riktlinjer för den framtida politiken är och ge siffror för hur mycket regeringen vill satsa på varje område under kommande budgetår. Det innebär att dagens vårbudget ger en fingervisning om vad regeringen vill göra 2015, om den får sitta kvar efter valet.

Vill bygga ”skyddsvallar runt ekonomin”

Borg gör i DN klart att han åter vill bygga upp vad han kallar ”skyddsvallarna runt svensk ekonomi och återvända till överskott”.

”Det är avgörande för att vi också vid nästa kris ska kunna värna jobb och välfärd. Som en liten och öppen ekonomi är vi ständigt sårbara för ekonomiska orkaner som sveper över världen”, skriver finansministern.

Kraven på skyddsvallar förstärks, enligt Borg, av att Sverige har ett av Europas största banksystem och högt skuldsatta hushåll.

Han tar det till intäkt för att överskottsmålet ska ligga fast under nästa mandatperiod och för att överskottet ska vara över 1 procent ”när resursutnyttjandet går mot balans 2018”.

Sysselsättning central vårbudgeten

Borg skriver att Sverige tillsammans med Nederländerna nu har högst sysselsättningsgrad i hela EU. Antalet sysselsatta har ökat snabbare än i nästan alla jämförbara länder och är över 250 000 fler i dag jämfört med 2006.

Tillsammans med Alliansens ekonomisk-politiska talespersoner Anna Kinberg Batra (M), Carl B Hamilton (FP), Per Åsling (C) och Anders Sellström (KD), skriver Borg i en debattartikel i Dagens industri att utanförskapet bedöms minska ytterligare. Enligt de fem handlar det om fler än 80. 000 personer under perioden 2014-2018.

I dagens vårproposition har regeringen redan intecknat fem miljarder i satsningar för 2015. Men fler förslag kan komma i sommar.

Men för att kunna bygga upp balans, överskott och skyddsvallar ställs det, enligt Borg och de övriga artikelförfattarna i Di, krav på att ”reformer i närtid ska vara finansierade fullt ut”.

”Vi är samtidigt tydliga med att det inte är aktuellt att höja skatten på arbete, eftersom det skulle innebära att färre får jobb. Starka skyddsvallar kan inte vila på sämre förutsättningar för fler i arbete. I stället fokuserar våra reformer på fler jobb och mer kunskap i skolan”, skriver Borg, Kinberg Batra, Hamilton, Åsling och Sellström.

Före slutet av april ska Socialdemokraterna och de övriga oppositionspartier lägga fram sina alternativ till riktlinjer för den ekonomiska politiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet