• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Bortglömda valfrågan – tusentals unga i bostadskö

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsfrågan har spelat en undanskymd roll i valrörelsen. Men för många unga är bostadsbristen blodigt allvar. Tusentals unga i länet köar för sin första bostad.

Emma Nettelbladt och hennes sambo söker bostad sedan sju månader.

– Vi har kanske svarat på 50 annonser men vi brukar få beskedet att det redan är uthyrt om vi överhuvudtaget får något svar, berättar Emma för SVT Västernorrland.

Val 2018 – #dinröst

Bostadsbrist i sex kommuner

Nyanlända och äldre har hamnat i kläm i bostadskön. För den stora gruppen ungdomar som ska flytta hemifrån och söker sin första lägenhet är det särskilt svårt.

Sex av sju kommuner i Västernorrland har enligt Boverket ”obalans” på bostadsmarknaden för unga. Endast Ånge har balans men i övriga kommuner är det brist på den typen av bostäder som är aktuella för ungdomar – hyresrätter.

Tusentals söker bostad

I går fanns två kommunala hyresrätter lediga i Örnsköldsvik,  i Sundsvall åtta och det innebär en tuff konkurrenssituation för unga som konkurrerar med andra bostadssökande.  En ledig etta på Fredsgatan 55 sökande och en trea i samma område 159 sökande.

I Sundsvall finns det samtidigt 5 733 unga i åldern 18 till 26 år som anmält intresse för en bostad hos kommunala Mitthem. Hur många av dessa som söker bostad akut är oklart men det är många. Det bekräftar såväl Mitthem som Sundsvalls kommun.

– Vi har hög prioritet på att lösa bostadssituationen för ungdomar men det handlar om ett långsiktigt arbete. Om vi tittar i planerna för de närmaste fyra åren bedömer jag att det kommer att byggas 1 000 till 2 000 hyresrätter under de närmaste åren, säger Daniel Lundberg, utredare vid Sundsvalls kommun.

Bortglömda valfrågan

Bostadsbristen är valfrågan det pratas tyst om. Samtal mellan riksdagspolitikerna om bostadspolitiken väntas först efter valet.

– Ja det är märkligt, säger Emma Nettelbladt. Det här är en fråga som berör vardagen för massor av unga. Nu bor jag och min sambo hos hennes mamma i väntan på ett eget liv. Vi har massor av planer som ligger på vänt tills det löser sig.

Dyra bostadsrätter finns

För den som har pengar finns det bostadsrätter att köpa men det är ingen lösning för Emma Nettelbladt. Hon har inte pengarna och tror inte att bankerna ställer upp på att låna ut. En nyproducerad tvåa på Norra kajen i Sundsvall kostar från 1,7 miljoner och uppåt.

– Nej att köpa bostad är ingen lösning för oss och jag tror att det gäller för många andra bostadssökande också. Vi söker en hyresrätt för 5-6 000 i månaden. Det har vi råd med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet