Flera av Lyckseles industrier går bra, arbetsförmedlingen satsar på en stor kundtjänst i Lycksele och den kommunala ekonomin är i något bättre skick. Men det finns flaskhalsar som kan sätta stopp för utvecklingen.
– Lycksele har bra ekonomi, företagen går på högvarv, det som är lite smolk i bägaren är väl att man inte får tag på rätt arbetskraft, säger Mikael Jakobsson (V) förstanamn på kommunlistan.
Måste lösa boendefrågan
Att få tag på rätt kompetens på arbetsmarknaden är den ena utmaningen, det är de flesta partierna övens om. Och kompetensförsörjningen hänger ihop med den andra stora utmaningen, att hitta bostäder så att folk kan flytta till Lycksele.
– Lycksele måste var attraktiv som boendeort, då löser vi kompetensförsörjningen också, säger Roland Sjögren (KD), förstanamn på kommunlistan.
– Det är nog bra om ansvaret för bostadsförsörjning ligger på kommunen, just nu finns det bara 11 lägenheter i Lycksele och då blir det svårt med externa rekryteringar, säger Sverigedemokraternas förstanamn Tomas Palmblad.
Arbetsmiljön viktig
Miljöpartiet villunderlätta inflyttning till kommunen genom att jobba mer med miljöfrågor som rör livsvillkor.
– Jag skulle vilja att MP ägnar sig mer åt så kallade mjuka miljöfrågor som främst rör arbetsmiljö. Många kvinnor är ju sjukskrivna, vi måste göra något åt det, säger Ann-Louise Hansson som står först på Miljöpartiets lista.
Vill ha maktskifte
Allianspartierna är så klart intresserade av maktskifte i den Socialdemokratiskt styrda kommunen, och de lyfter bland annat fram att näringslivet måste få bättre fart.
– Vi samarbetar bra i alliansen och hoppas på maktskifte, säger Rickard Sundberg (L) som är partiets förstanamn i kommunen.
– Den usla näringslivsrankningen måste vi ta tag i, politikerna måste ha en bättre dialog med företagen, säger centerpartiets förstanamn Jon Essebro (C).