Hyresgästföreningen har låtit undersökningsföretaget SKOP fråga 50 av de 100 största arbetsgivarna i Stockholm, Göteborg och Malmö om brist på bostäder påverkar möjligheterna att rekrytera lämplig personal. 49 procent svarar att den försvårar. 19 procent uppger att bostadsbristen i hög grad försvårar möjligheterna anställa.
– Vi har tidigare sett att människor drar sig för att söka jobb i storstadsregionerna på grund av den bostadsbrist som råder. Det vi tydligt ser i den här undersökningen är att man även från arbetsgivarhåll ser bostadsbristen som ett problem, säger Ylva Westander.
Vilka konsekvenser får det?
– Vi får ett mer stillastående samhälle, ett samhälle som är mindre dynamiskt än det hade kunnat vara.
”Många tvingas tacka nej till jobb”
Keolis är det företag som kör och underhåller bussarna i lokaltrafiken i Storstockholm, Göteborg och flera andra orter i Sverige. Företagsledningen tycker att bristen på bostäder ofta gör det svårt att rekrytera.
– Vi anställer 600 bussförare och 50 mekaniker varje år i Stockholm och Göteborg. Och särskilt den senare gruppen är svår att locka. De finns i hela landet och ska de jobba här vill de också bo här, säger Ted Stridsberg, affärsområdesdirektör för Keolis i Stockholm.
– Det är många som har tackat nej till jobb därför att de inte kunnat hitta en bostad till rimlig kostnad. Just nu är tre mekanikertjänster vakanta vid bussdepån i Gubbängen i södra Stockholm eftersom det inte finns bostäder.
Keolis får ofta frågan om möjligheten att hjälpa till att ordna bostad och har övervägt att ordna enklare övernattningslägenheter.
– Vi hoppas att slippa, det är ingen bra lösning, säger Ted Stridsberg.
Tvingas pendla från Norrland
På bussdepån i Hornsberg på Kungsholmen i Stockholm pågår reparationer av flera av SL:s stora, blå ledbussar. Här vittnar verkstadschefen Bo Bengtsson om problemen:
– Vi har ju några här som pendlar från Norrland. När de är här jobbar de 70 timmar i veckan, sen åker de hem och är lediga en vecka.
Varför gör de så?
– De har familjen i Norrland och där finns inga jobb. Här finns jobb men inga lägenheter.
– Bygg fler bostäder till rimligt pris så folk som inte har 50-tusenkronorslöner kan flytta, tycker Bo Bengtsson.
Hyresgästföreningen efterlyser åtgärder så att det byggs fler hyresrättslägenheter. Tillsammans med Fastighetsägarna Sverige och de allmännyttiga bostadsföretagens organisation SABO har de i en rapport 2010 framfört åsikten att villor och bostadsrätter är skattemässigt gynnade. Förändrade villkor skulle leda till att det byggs fler hyresrätter, anser organisationerna.
– Den som äger en villa eller bostadsrätt kan göra ränteavdrag om man har bostadslån och kan göra ROT-avdrag vid renoveringar. Hyresrätten har inga sådana villkor, säger Ylva Westander på Hyresgästföreningen.
Ted Stridsberg på Keolis tycker också att byggandet måste stimuleras:
– Stockholm växer med 35 000 människor om året. Det är två bussar om dan som kommer med folk till Stockholm och de måste ha någonstans att bo. Ska vi kunna köra dem måste våra förare och mekaniker också ha någonstans att bo. Det här kan bli alarmerande.