– Det handlar om självbilden. Det är inte alla kommuner som anser att man har ett problem för att det är en etniskt homogen befolkning. Ser vi till samhället i övrigt så behöver vi få en blandning överallt, säger Peter Eriksson (MP).
Hyresgästföreningens undersökning visar att boendesegregationen har minskat de senaste fem åren. Peter Eriksson menar att ett skäl till det är anvisningslagen som trädde i kraft 1 mars 2016, som tvingade alla kommuner att ta emot nyanlända för bosättning.
– Den gjorde ju att alla kommuner runt om i Sverige är med och tar ett ansvar. Det har spelat stor roll. Sen spelar det också stor roll att vi har en stark ekonomi, säger han.
”Ska bygga bostäder för alla”
Men enligt Hyresgästföreningen finns det fortfarande områden i storstäder där utrikes födda och inrikes födda lever åtskilda. Rapporten lyfter bland annat upp Södermalm i Stockhom, Majorna i Göteborg och innerstaden i Malmö.
– Som bostadsminister är det inte så lätt att kräva att man ska bygga väldigt mycket på Kungsholmen eller Södermalm i Stockholm. Där finns det redan mycket byggt. Kravet måste vara att man både i Stockholm och Lidingö och Täby ska bygga bostäder för alla, inte bara vissa kategorier av människor och på så sätt minska segregationen, säger Peter Eriksson.
Han menar att även socialt utsatta områden ska se till att bygga olika typer av bostäder för att på så sätt locka olika typer av människor till sig.