Hyresgästföreningens nya undersökning visar att segregationen i boendet har minskat sedan 2012. Foto: Janerik Henriksson/TT, Jan Nylander/SVT

Ny undersökning: Boendesegregationen minskar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Segregationen inom boendet har minskat de senaste fem åren. Det visar en ny undersökning som gjorts av Hyresgästföreningen. Däremot är det väldigt segregerat inom vissa stadsdelar i storstäderna.

– Mångfalden i delar av storstäderna går att jämföra med landbygdsområden, säger Love Börjesson som är senioranalytiker på Hyresgästföreningen.

Den bild som tidigare spridits är att segregationen har ökat i takt med de stora flyktingströmmarna till Sverige. Många har trott att det skulle innebära att flyktingarna skulle samlas till vissa orter och att det i sin tur skulle ha gjort att segregationen i boendet mellan utrikesfödda och inrikesfödda skulle gå upp.

Utrikesfödda bosätter sig mer utspritt över landet

Men enligt en ny undersökning som gjorts av Hyresgästföreningen, där man gått igenom flyttströmmarna för hela Sverige, såg den ansvarige forskaren ett helt annat mönster.

– Det övergripande resultatet är att segregationen faktiskt minskar i Sverige vilket förvånar mig, säger Love Börjeson som är senioranalytiker på Hyresgästföreningen. Men siffrorna är tydliga och visar att segregationen har minskat varje år sedan år 2012.

Störst effekt utanför storstäder

I studien har man kunnat detaljstudera närmare 6 000 bostadsområden. Och det krävs fortfarande mycket forskning för att få svar på vilka faktorer som ligger bakom att segregationen minskar. Men den övergripande bilden är ändå klar anser Love Börjeson.

– Bor människor tillräckligt länge i det här landet kommer de att blanda upp sig och det är precis det som händer här.

Han gissar också att de största effekterna finns utanför storstäderna:

– Jag tror att minskningen framför allt sker ute på landsbygden, säger Love Börjeson. Att man som utrikesfödd först hamnar i kommunernas centralorter och sedan börjar sprida sig mer ut till andra hyresområden lite längre från centrum eller till radhus och villor.

Segregationen fortsatt stor i vissa stadsdelar i storstäder

Enligt rapporten så kan vissa stadsdelar i storstäderna ses som problemområden på grund sin bristande mångfald. Södermalm i Stockhom, Majorna i Göteborg och innerstaden i Malmö lyfts upp.

– Det finns ett väldigt högt tryck att bo på dessa områden, och man kan se en koppling mellan hög inkomst och väldigt låg mångfald. Sen spelar det roll ifall om man omvandlar hyresrätter till bostadsrätter, säger Love Börjeson.

Enligt honom är dessa områden så pass segregerade att de går att jämföra med vissa landsbygdsområden.

– De har platserna har en mångfaldsnivå som liknar den i till exempel Vaggeryd eller Pajala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.