Bostadsministern: Sänk kraven – bonus till kommuner som gör lokaler till bostäder

Publicerad

Det är i nuläget allt för svårt att omvandla tomma lokaler till bostäder. Det tycker bygg- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

– Kommuner som ändrar i detaljplanen så att man kan omvandla får en bonus, säger han.

Sverige står fortsatt inför en stor utmaning när det kommer till bostadssektorn.

– Kampen mot inflationen är vunnen, men vi befinner oss fortfarande i en lågkonjunktur, säger bygg- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid en presskonferens på fredagen.

Till följd av högre produktionskostnader är det fortfarande för få nya bostäder som planeras och ännu färre som färdigställs, enligt Carlson.

– Det är ett ganska tufft läge fortsatt, säger han.

”Vindar till bostäder”

På fredagen presenterar regeringen två regeringsuppdrag som syftar till att både minska byggkraven för bostäder samt kartlägga pristransparensen inom byggsektorn.

Bostadsministern menar att det till exempel finns en mängd förrådsutrymmen på vindar som skulle kunna omvandlas till bostäder, men för det har stränga regler satt stopp, vilket nu ska utredas av Boverket.

– Kraven på tillgänglighet har resulterat i att hiss måste installeras. I vissa byggnader går inte det rent fysiskt och i andra blir kostnaden för hög.

Det kan enligt bostadsministern också handla om exempelvis kontorsbyggnader med ”djupa byggnadskroppar” som inte når kraven avseende dagsljus.

Underlätta för småhusbyggare

Bland de åtgärder som regeringen vill se framåt finns, utöver förenklade regler för att få bygga och omvandla, också kortare ledtider i byggprocessen och en ökad tillgång till byggbar mark.

– För att göra det möjligt för fler att bygga småhus i Sverige. Småhusbygget hänger inte med, det ligger på en fortsatt låg nivå i Sverige, fortsätter bostadsministern.

Han menar också att det råder bristande konkurrens i byggsektorn, vilket bidrar till dyrare byggkostnader. Därför får Konkurrensverket i uppdrag att undersöka pristransparensen och lägga fram förslag som ska öka transparensen.

– Det innebär att köpare och slutkunder ska kunna ställa tydligare krav för att kunna hålla till baka prisutvecklingen, så väl om man ska producera nya men också om man ska renovera bostäder, säger Carlson.

Konkurrensverket ska presentera sina slutsatser senast i november 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.