I spåren av coronakrisen är nästan en halv miljon svenskar arbetslösa och fler än så permitterade med en osäker framtid. Men det har inte stört prisuppgången på bostäder annat än tillfälligt.
-De som framförallt drabbas av ökad arbetslöshet idag är de som redan hade en hög risk för arbetslöshet, som hade svaga fotfästen på både arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. De är så att säga inte de typiska bostadsköparna, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank till SVT.
Man får faktiskt gå ända tillbaka till den tidiga 1990-talskrisen för att hitta bostadsprisfall och stigande arbetslöshet samtidigt. Men det finns en avgörande skillnad mellan då och nu – under 90-talskrisen höjdes räntorna.
Sjunkande räntor bakom höga bostadspriser
De senaste 25 åren har arbetslösheten stigit under fem krisperioder. Vid samtliga tillfällen har bostadspriserna stigit trots den ökande oron på arbetsmarknaden. Den röda tråden är sjunkande räntor.
-Jag tror den viktigaste faktorn är att hushållen tittar på sin ekonomi och då finner man låga räntor, och förväntningar om räntorna framöver är väldigt lågt ställda. De flesta har också kvar sina jobb med relativt goda inkomster, menar Andreas Wallström på Swedbank.