Bostadspriserna fortsätter öka: ”Många kan hamna i utsatt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Trots räntefrossa och börsfall fortsatte priserna på bostadsrätter i Sverige uppåt i januari. Störst var prisökningen i centrala Stockholm, där en bostadsrätt nu i genomsnitt kostar nästan 114 000 kronor per kvadratmeter, enligt Svensk Mäklarstatistik. 

– En ungdom har det nästintill omöjligt att köpa en etta i Stockholm, säger Hans Flink vid Svensk Mäklarstatistik i SVT:s Aktuellt. 

Sedan pandemin bröt ut har villapriserna i Sverige stigit med 28 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Priserna på bostadsrätter har i snitt ökat med 14 procent.  

Månadsfärska siffror visar att trenden fortsätter. Priserna på bostadsrätter steg med 1 procent i januari jämfört med månaden före. 

Ser man mer långsiktigt på prisutvecklingen i årstakt har villapriserna gått upp med 12-13 procent, och bostadsrättspriserna med 6-7 procent varje månad under det gångna året.

”Det känns trist”

Prisökningarna gör det svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. I Stockholm kostar en bostadsrätt nu nästan 114 000 kronor per kvadratmeter.

– En ungdom har det nästintill omöjligt att köpa en etta i Stockholm, säger Hans Flink vid Svensk Mäklarstatistik.

Hans Flink menar att det är väldigt få unga personer som klarar av att betala både kontantinsats, ränta, amorteringar och avgifter.

Stockholmaren Elias Kihlström tycker att det är tråkigt att det är så svårt för unga att hitta någonstans att bo i staden. 

– Det känns trist att det bara är massa gamlingar som bor i innerstan, säger han till SVT.

Finansinspektionen: Måste gå till roten med problemet

Förra året återinförde Finansinspektionen amorteringskravet, som innebär att man är tvungen att betala av på sina lån. Kritiker menar att det stänger ute yngre personer från bostadsmarknaden då de inte har råd med både kontantinsats och amorteringar.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen menar att ungas situation på bostadsmarknaden inte beror på amorteringskravet 

– Om man ska lösa bostadsbristen måste man gå på roten med problemet. Det måste byggas fler bostäder, det ska bli lättare att hyra, det ska finnas ett större utbud. Det är där vi måste börja, säger Erik Thedéen i Aktuellt.

Höga skulder – utsatt läge

En genomsnittlig bostadsköpare lånar idag dubbelt så mycket som för tio år sedan, enligt Erik Thedéen. Han menar att de stigande skulderna bidrar till ökad känslighet.  

– Så länge räntorna är låga, priserna går upp och man har arbete så går det bra. Men när den där spiralen vänder neråt är det många som kan hamna i ett utsatt läge. Och är det väldigt många som hamnar i ett utsatt läge då kan det påverka svensk ekonomi.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.