I Botkyrka kommun är 42 procent av invånarna födda utomlands. Här är kunskaper i andra språk än svenska en stor tillgång, för de som jobbar med de äldre. Men god svenska är ändå en förutsättning, menar Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Botkyrka. Hon är inte säker på att nationell lagstiftning om språktester vore bra, men är övertygad om att det är rätt väg för Botkyrka.
– Det handlar om trygghet och patientsäkerhet, men också om kvaliteten i omsorgen. Man kan inte vara pilot om man inte kan flyga flygplan och man kan inte jobba som undersköterska om man inte kan skriva, tala eller läsa tillräckligt bra svenska, säger Tuva Lund.
Ökade krav på undersköterskor
På boendet Tunängen i Tumba tycker både anställda och flera av de äldre att språktester vid nyanställningar är en bra idé.
– Kraven som ställs på en undersköterska har ökat de senaste åren, med social dokumentation. Jobbet är inte längre bara att mata och byta kläder, säger Barbare Huskaj, enhetschef på Tunängen.
– Jag undviker nästan att prata med personalen ibland för jag tycker att det är så jobbigt att de inte riktigt förstår vad jag vill ha sagt, säger Bengt Engelbrand som bor på Tunängen.
40 veckors utbildning
En oro bland kritikerna är att annars lämpliga sökande ska sållas bort. Men Barbare Huskaj som är en av dem som ska anställa nya medarbetare när testerna införs, tycker att det är fel fokus.
– Man får inte glömma bort att de äldre är i en beroendeställning. Det är lätt att tänka kring den här frågan att man utesluter de som inte kan språket, men det handlar i slutändan inte om den parten, utan det handlar faktiskt om våra äldre som behöver omsorg.
I Botkyrkas språksatsning ingår även en utbildningsdel. De som redan jobbar med omsorg och anses ha otillräckliga svenskkunskaper erbjuds en 40 veckors kurs på deltid, som de får gå på arbetstid.