– Boverket gjorde en byggbehovsprognos för fyra-fem år sedan. Då var det klart lägre behov än med den prognos vi håller på med i dag. Trycket har helt klart ökat. Det är dags att börja bygga ordentligt nu, säger Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket.
Under många år har det byggts väldigt lite. Men takten har ökat i år räknar man med att ca 28.000 lägenheter blir inflyttningsklara. Men befolkningen ökar så mycket mer – bara under första halvåret i år med ca 50.000 personer, framför allt på grund av tilltagande flyktingströmmar.
I en lägenhet i Kolsva på 55 kvadrat bor åtta flyktingar från Syrien. Här ska de göra läxor, sköta hushållet och försöka komma in i det svenska samhället. Abdulrahman Goukhadar visar lägenheten för Agendas reporter.
– I det här rummet bor vi allihop. Vi orkar inte. Det här är för svårt, säger han.
Kännbart för många
Det är en bild av bostadsbristen i Sverige. Men den är kännbar för långt fler än de nyanlända. Tusentals unga har små förhoppningar om att hitta något eget. Som 24-åriga Julia Snöljus, som med en lön på 10.000 efter skatt varken har råd med bostadsrätt eller nybyggda hyreslägenheter.
– Det känns väl inte så hoppfullt. Det är svårt att se en framtid här i Stockholm när jag inte vet var jag ska bo. Jag får bo hos vänner, säger hon.
– Utmaningen är framför allt att bygga bostäder till kostnader och priser som gör att de som ska efterfråga bostäderna faktiskt har betalningsförmåga för att kunna göra det. Och sedan har vi byggt ganska lite hyresbostäder tidigare år. Vi kan se att de fyller olika typer av funktioner. En är att de ofta är ett första steg att ta sig in på en bostadsmarknad, säger Bengt J Eriksson.
Reportage i Agenda kl 22.00 i SVT2 – OBS Senare sändningstid pga Musikhjälpen. Debatt i studion mellan bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Caroline Szyber, ordförande i rikdsdagens civilutskott.