”Det kan nu konstateras att efterfrågan i samhällsdebatten på uppdaterade underlag om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan, är så stark att myndigheten behöver överväga möjligheterna igen”, skriver Brottsförebyggande rådet i ett skriftligt uttalande.
Majoriteten av de pojkar och män som dömts för gruppvåldtäkt är födda i länder utanför Europa, enligt en granskning som Aftonbladet gjort. Av 112 dömda under åren 2012–2017 var 82 födda utanför Europa. Ett liknande mönster framkommer i en granskning som Expressen gjorde tidigare i år, liksom även i den senaste officiella rapport som undersökte saken.
Brå har vänt
En rapport, som togs fram av Brottsförebyggande rådet 2005, visade att det i gruppen utrikesfödda män är fem gånger vanligare att vara misstänkt för ett sexbrott än i gruppen inrikesfödda som har två föräldrar som också är svenskfödda.
Med anledning av den nya granskningen för Moderaterna åter fram kravet på att gärningsmäns härkomst ska kartläggas när det gäller sexualbrott, för att öka kunskapen och kunna sätta in rätt åtgärder. Regeringen har å sin sida sagt att det är upp till Brottsförebyggande rådet (Brå) att bestämma om en sådan undersökning behövs.
Hittills har Brå inte ansett det, kunskapsunderlaget på området har bedömts som tillräckligt. Men nu öppnar myndigheten alltså för en ny linje.
”Uppslag som behöver värderas är exempelvis någon form av uppdaterad studie av det slag som genomförts tidigare, någon form av studie om hur risker fördelar sig och vad som kan göras för att minska dem eller andra fördjupade studier”, skriver Brå.
”Blivit ett starkt tryck i frågan”
Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd på Brå, säger till SVT Nyheter att Brå funderar på att upprepa 2005 års studie.
– Hittills har vi uppfattat att kunskapen om ursprunget är ganska god, på grundval av de studier vi tidigare gjort, säger hon.
– Det har dock blivit ett väldigt starkt tryck i den frågan, och det har fått till följd att vi i vår planering av verksamheten nästa år kommer ta med en diskussion kring om vi ska starta någon studie som tittar på andelen utrikes födda och andra generationens invandrare bland de som misstänks för brott.
”En otrolig efterfrågan”
Vad gör att ni tittar på dessa möjligheter nu?
– Det har varit en otrolig efterfrågan på att Brå ska göra något sådant. Vi är en kunskapsproducerande myndighet som naturligtvis ser värde i att man får så god kunskap som möjligt, säger Stina Holmberg.
– Vi har hittills tyckt att vi har en tillräckligt god kunskap, men det är inget som är hugget i sten. Vi överväger att studera i vilken utsträckning utrikes födda är överrepresenterade, och om det har ökat eller minskat i jämförelse med studien från 2005. Det är en fråga många har bett oss att följa upp och besvara.
Har den politiska diskussionen och trycket från regeringen spelat in?
– Det är inget uppdrag vi fått från regeringen, men vi följer den debatt som pågår och lyssnar på argument för och emot.