Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) till vänster och barnkläder i kapprum till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L): ”Slöjan är inte vilket plagg som helst” Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brandberg (L): Personal bör orosanmäla när små barn bär slöja

Publicerad

Förskolepersonal borde agera oftare om små barn bär slöja och ”inte får leka med pojkarna på rasten”, det tycker jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Nu säger hon att regeringen växlar upp mot hedersrelaterat förtryck.

– Det är inte som som vilket plagg som helst, som att få sitt barn att sätta på sig termobyxor på vintern, slöjan är ett plagg som sexualiserar barn, säger hon.

Det var i Ekots lördagsintervju som jämställdhetsminister Paulina Brandberg lyfte frågan om religiös klädsel på barn. Enligt henne borde personalen oftare göra orosanmälningar om små barn bär slöja på förskolor.

– Förskolepersonal ska ingripa och göra orosanmälan till socialtjänsten när man misstänker att ett barn far illa, säger hon och fortsätter:

– Jag menar att varje gång ett litet barn har en slöja på sig, och framför allt om det är så att barnet dessutom inte får leka med pojkar på rasten, då är det så starka varningssignaler om hedersförtryck.

Är det rimligt att lägga det ansvaret på förskolepersonalen?

– Självklart kan det vara svårt för skolpersonal och förskolepersonal att ingripa i sådana situationer, men det är ännu svårare för de barnen som utsätts för hedersförtryck, säger hon.

Saknas riktlinjer

Regeringen och Sverigedemokraterna har, i det uppdaterade Tidöavtalet, enats om att utreda huruvida tvång om att bära religiösa kläder kan kriminaliseras.

Jämställdhetsministern tycker att det saknas riktlinjer kring hur och när skolpersonal borde ingripa och exempelvis göra en orosanmälan till socialtjänsten, därför ska regeringen nu ta fram nya styrdokument till skolan och förskolan.

– Det finns mycket okunskap och många, många barn far illa på grund av den här okunskapen och ängsligheten, säger hon till SVT Nyheter.

Kan kriminaliseras

Delar av Brandbergs parti, Liberalerna, har tidigare föreslagit ett totalförbud mot slöja i förskolan, men det menar jämställdhetsministern skulle vara svårt att genomföra.

– Man kan inte införa en lagstiftning som bara tar sikte på en religion, utan då kommer det oundvikligen att bli tal om en en bredare kriminalisering av religiösa plagg i skola och förskola, säger hon.

Istället tycker hon att lagstiftningen bör rikta sig direkt mot vårdnadshavare och dem som ”står bakom tvånget”.

– Vi har redan i dag lagstiftning om olaga tvång, så vi har delvis en kriminalisering, men vi behöver se om vi kan utvidga den så att den kan omfatta att tvinga någon att bära religiös klädsel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.