Busvädret drog förbi landets sydöstra delar vid lunchtid på tisdagen. Campingar dränktes och byggnader började ta in vatten. I Kalmar slog blixten ned 1 700 gånger samtidigt som ett skyfall fick gator och butiker att svämma över. Bland de drabbade finns Calmar stadshotell.
– Det gick jättesnabbt, regnet vällde in från gatan, säger hotelldirektör Åsa Måård till SVT Småland.
Larmsystem utslagna
Ett blixtnedslag i en transformatorstation tros ligga bakom det omfattande strömavbrott som drabbade staden. Strax efter klockan 16 var strömmen tillbaka.
Men innan dess hade avsaknaden av el orsakat stora problem för polisen och räddningstjänsten. Eftersom flera larmsystem är direktkopplade till trygghets- och larmcentralen skickades larm ut per automatik.
Under kort tid skickades drygt 200 larm till Kalmars trygghets- och larmcentral.
– Vi åkte på larm kors och tvärs, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl hos räddningstjänsten till SVT Småland.
SMHI utfärdade under dagen också varningar för risk för stora regnmängder i delar av Götaland, med risk för lokala översvämningar.
Längre norrut, i Jönköping med omnejd, är väderleken snarlik. I Unnefors har räddningstjänsten fått minst sex larm om översvämmade fastigheter, rapporterar SVT Jönköping. Blixtnedslag orsakade dessutom ett flertal mindre bränder och många i länet stod fortsatt utan ström på tisdagskvällen.
Nöjesparken Liseberg råkade ut för en ”strömdipp”, som gjorde man tillfälligt stängde ner attraktionerna för att inte riskera strömavbrott.
– Nu är åskovädret på väg bort från Göteborg och vi är igång igen, säger parkchefen Peter Johansson, vid 18-tiden.
Skurarna väntas dröja kvar i Götaland under kvällen, men mattas av allt eftersom.
I norr är det fortsatt torka och risk för brand i skog och mark.
Under eftermiddagen och kvällen rasar ett flertal bränder i Norrbotten, de flesta i Jokkmokks kommun. På grund av den stora brandrisken i norr stationeras nu två av fyra svenska brandflygplan i Umeå.
”Fortsätter snett uppåt genom landet”
Den kraftiga nederbörden väntas nu röra sig längre norrut, mot Svealand, och drabba bland annat Stockholmsområdet.
Det rör sig om ett lågtryck med svalare luft som bildar rejäla regn- och åskväder på sina håll.
– Vi har haft rejäla skyfall över Kalmar och det fortsätter snett uppåt genom landet, genom Västergötland, uppe vid Vänernlandskapen och Värmland. Sen förskjuts hela det här paketet sakta vidare norrut under natten och in på onsdagen, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
Framåt veckan är vädret ett helt annat än vi vant oss vid den senaste tiden.
– Det är sydvästliga vindar och det kommer att vara friska vindar mellan varven, regnskurar i söder, 18-20 grader och i norr snarare runt 15-20 grader.