Bränderna fortsätter rasa – nu står hoppet till brandflygplanen

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet har skogsbränderna som härjar gjort att läget är akut när det gäller både personal och resurser inom räddningstjänsten. Totalt 37 räddningsärenden pågår runt om i landet och nu sätts hoppet till två italienska brandflygplan.

I flera dagar har räddningstjänsterna i Jämtland, Gävleborg och Dalarnas län arbetat med att bekämpa stora skogsbränder. Än så länge ser läget ansträngt ut och under tisdagen var bristen på resurser och personal stor. Vattenbombningar med helikoptrar har inte lyckats stoppa bränderna.

Hoppet sätts nu till de italienska brandflygplanen som ska börja bekämpa bränderna under onsdagen. Flygplanen stannar i Sverige i åtta dygn.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Vi har ett brandflygplan på plats vid Örebro flygplats och ett till kommer under dagen till samma plats. De kommer att utgå därifrån och sedan flyga vidare till drabbade områden, säger Petter Engelbertsson, presstalesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Sju stycken pågående VMA

Först ut att nås av ett av de italienska planen är branden utanför Lillhärdal i Härjedalen i Jämtlands län, berättar räddningstjänsten för SVT Nyheter Jämtland.

Totalt pågår just nu 37 räddningsärenden runt om i landet, enligt SOS Alarm, allt från små gräsbränder till stora skogsbränder. Av dessa är sju stycken pågående VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) – tre stycken bränder i Jämtland, tre i Gävleborg och ett i Dalarnas län.

– Räddningstjänsten har varit på plats hela natten och bekämpat bränderna, säger Mathilda Jansson, presstalesperson för SOS Alarm.

Under tisdagen evakuerades 55 personer i Ljusdals kommun i områden kring byarna Enskogen, Ängra och Kårböle. Även runt 60 fastigheter i Härjedalen i Olingdal, Olingsjövallen evakuerades, samt ett område kring Härjeåsjön i närheten av Sveg.

Försvarsmakten på plats

Även personal från Försvarsmakten är med i insatsen för att bekämpa bränderna.

– Vi har just nu runt 160 personer som är igång och arbetar dygnet runt. Det bygger på frivillighet och de bor ofta i närheten av områdena som är drabbade. Det finns ett väldigt stort engagemang att hjälpa till, även bland dem som har semester, säger Rickard Wissman, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

I nästa två månader har bränder härjat runt om i Sverige och torkan ser på vissa håll ut att fortsätta i alla fall veckan ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet