Brandbilar, brandman Marcus Aronsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En kollektiv besvikelse”. Hör brandmannen Marcus Aronsson om reaktionerna efter att brandmännens krav om 24-timmarspass inte finns med i avtalet mellan Kommunal och arbetsgivarna. Foto: SVT/SVT Arkiv

Brandmannen: Kommunal tog inte hänsyn till vårt enda krav

Publicerad

Efter att först ha varslat om strejk slöt Kommunal ett avtal med Sveriges Regioner och Kommuner samt Sobona. I avtalet saknades dock kravet från brandmännen inom Kommunal att problemfritt få arbeta pass på 24 timmar.

– Jag tror att många brandmän kommer ta sig en funderare om det är värt att arbeta kvar, säger brandmannen Marcus Aronsson.

Möjligheten att arbeta dygnspass har varit en tydlig önskan från räddningstjänst och personliga assistenter sedan det först rapporterades om EU-kritik gällande svenska dygnspass och dispenskrav införts.

Att få ha dygnspass utan dispenskrav var en huvudanledning till att Kommunal gick i konflikt och varslade om strejk. Men efter att strejken blåsts av och ett avtal slutits behöver man fortsatt söka dispens.

– Vi trodde inte att vi skulle uppnå ett annat resultat av en omfattande konflikt, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

EU: Dispens behövs inte

I ett yttrande meddelar EU-kommissionen brandmän i Sverige att räddningstjänst kan få arbeta dygnspass utan erhållen dispens. Detta så länge som de får kompensatorisk ledighet för den vila på elva timmar de missar.

Kommunal delar kommissionens bedömning om att dispens inte bör behövas. I förhandlingen kunde de dock inte finna en lösning.

– Vi har haft en motpart som varit extremt tydlig att de inte velat gå oss till mötes på de yrkanden vi hade, säger Ingelskog.

”Börjar undra över den svenska modellen”

Frågan om dygnspass har väckt stort engagemang bland Sveriges brandmän. Men efter Kommunals avtal är det många som har tappat engagemanget och tron på facket.

– Vi hade uppfattningen att vi fått med oss Kommunal och att de förstod hur detta påverkar oss. Nu tvivlar vi allihop, säger Marcus Aronsson, som förutom brandman även är förtroendevald inom Kommunal.

Han fortsätter:

– Man börjar undra över den svenska modellen. Vi ser redan medlemmar som hoppar av Kommunal.

Blir färre brandmän

Aronsson befarar att allt många kommer att sluta med yrket och att färre kommer utbilda sig.

– Vi jobbar 42 timmar i veckan och har en lön som är långt under medianlönen i Sverige. Ska man hugga upp passen ytterligare, så att de blir fler och med kortare vila, då kommer folk inte orka vara kvar i yrket.

Nya regler om dispens

Enligt Ingelskog och Kommunal har dispenskraven ändrats på ett par sätt i och med det nya avtalet:

  • Vid utbildning och övning behöver man inte längre söka dispens.
  • För nationella beredskapsfunktioner, på uppdrag av exempelvis MSB, behöver man inte heller söka dispens.
  • Processen att söka dispens ska ha fått ett enklare förvarande.
  • Nya dispensbeslut gäller 12 månader. Efter vilket arbetsgivaren kan besluta att årligen fatta nytt beslut i enlighet med dispensen.​ Beslutet ska rapporteras till nämnden​
  • Beslut som innebär att ansökan avslås helt eller delvis ska alltid motiveras.​ Om ledamot har avvikande mening ska den antecknas till protokollet.​

Det går att läsa mer om avtalet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.