Branschen kritiserar förbud mot djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

EU:s förbud mot djurförsök på kosmetikaprodukter kan påverka Europas konkurrenskraft, säger Olof Holmer, vd på branschorganisationen KTF.

Redan i dag är det förbjudet inom EU med djurtester på kosmetiska produkter och ingredienser. Men det har funnits några undantag och det är de som nu tagits bort. Alla typer av djurtester på smink, tvål, tandkräm och liknande produkter som ska säljas inom EU är nu förbjudna.

– Det gäller några mer komplicerade toxikologiska test där det inte har funnits andra alternativ än djurförsök, säger Olof Holmer på KTF,  Kemisk-tekniska Leverantörsförbundet.

Förbudet gäller inte enbart smink utan alla hygienprodukter och kosmetiska produkter. ”Allt man kan ha på kroppen”, enligt Olof Holmer.

Halv miljard satsas per år

– Om några år kommer det nog att gå att göra även de här testerna utan djurförsök, men vi inom industrin hade velat ha några år till för fortsatt utveckling. Industrin satsar en halv miljard kronor per år ihop med EU–kommissionen för att utveckla alternativa metoder, men vi har inte kommit hela vägen än, säger han.

Konsekvensen blir, enligt honom, att nya ingredienser till produkter inte kan utvecklas inom Europa. Medan andra länder där djurförsök är tillåtna kan fortsätta.

– Risken är att lika många försöksdjur kommer att användas, men på andra håll. Förbudet minskar inte antalet försöksdjur men Europa, som i dag är världsledande inom kosmetik och hygien, tappar i konkurrenskraft. Ingen vill använda djurförsök.

Men betyder inte förbudet att industrin nu tvingas ta fram alternativa metoder snabbare?

– Som jag ser det satsas det redan mycket på alternativ. Nu kommer Europa att hamna i någon form av vakuum medan andra kan fortsätta ta fram nya produkter.

Olof Holmer framhåller att när det gäller andra kemiska produkter i samhället, som exempelvis tvättmedel, färg och plast, som tillverkas i stora volymer, finns det lagkrav att det måste göras djurförsök för att påvisa att produkterna är säkra.

– Jag vet faktiskt inte varför det blivit ett förbud just för kosmetika. Kanske man ser de produkterna som mindre viktiga än andra, men tvål till exempel är ju viktigt för hygienen...

Innebär det här att det kan komma ut osäkra produkter på marknaden?

– Absolut inte. De ”gamla” ingredienser som används är testade och säkra, det handlar bara om att det blir svårt att utveckla nya. Vi kan aldrig kompromissa med säkerheten. Nya ämnen där det inte gjorts studier kommer inte ut.

Samtidigt som EU inför förbud mot djurester för kosmetika lär det omvända förhållandet gälla i Kina – där krävs det att produkterna är testade på djur och testerna ska göras i Kina?

– Ja det stämmer. Kina kan visserligen inte exportera djurtestade produkter till Europa men å andra sidan är Europa inte världens enda marknad. Vi riskerar att tappa till andra marknader.

Hur löser tillverkare dilemmat att EU förbjuder djurtester på kosmetika medan Kina kräver sådana tester?

– Effekten blir att utvecklingen av nya ämnen kommer att ske någon annanstans. Europa är bra på lite mer avancerade produkter, forskning och utveckling. Om vi inte kan exportera till Kina kan andra ta fram nya produkter och göra det. Det är bara att hoppas att vi kan ta fram nya testmetoder så fort som möjligt.

Känner du dig pessimistisk angående den kosmetiska industrins framtid i Europa?

– Man måste ju tro på framtiden, självklart måste man det. Även om det inte känns som att europeisk industri behöver ytterligare ett problem just nu.

Fakta: De här testerna förbjuds

De djurförsök som förbjuds inom EU från och med 11 mars är:

* Giftighetstester med upprepad dosering (inklusive allergi– och cancertester). Här tittar man på effekterna av ett ämne under längre tid. Vanliga metoder är tvångsmatning, injicering eller inandning. Har inte fått utföras sedan 2004 men finns i importerade produkter.

* Reproduktionstoxicitet  – ett ämnes giftighet under fosterstadiet. Djurmamman utsätts för olika substanser, sedan avlivas hon och fostret undersöks.

* Toxikokinetik: Hur olika ämnen tas upp och omsätts i kroppen.

Källa: Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.