Branschkritik mot kläddumpning i Afrika: Det är avfallshantering

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rapportering om att donerade kläder blir till stora miljöproblem i bland annat Ghana har väckt starka känslor. Enorma mängder kläder skeppas till Afrika och mycket är oanvändbart redan vid ankomst. 

– Det handlar inte om donationer. Det är ren avfallshantering, säger Eva Karlsson som är vd för klädföretaget Houdini Sportswear.

I reportaget berättade miljöorganisationen Clean Ocean Project i Ghana att en stor del av kläderna obrukbara när de kommer. 

– Vi drunknar i dåliga kläder. Det är inte så att vi vill att väst ska sluta skänka. Men snälla, sluta dumpiga era fläckiga och trasiga kläder till oss, sa Jennifer Bampoe från Clean Ocean Project.

En av dem som reagerat på reportaget är Eva Karlsson som är vd för klädföretaget Houdini Sportswear och som har engagerat sig för en hållbar klädindustri. 

– Det här är helt och hållet branschens ansvar. Det produceras hundra miljarder plagg varje år i världen. 60 procent slängs under första året. Kläderna används bara sju gånger i snitt.

Men har inte konsumenten ett ansvar?

– Alla ska naturligtvis tänka efter själva, men näringslivet ska inte lägga över ansvaret på individen. Det är för svårt att navigera för konsumenten när det gäller hållbara och icke hållbara produkter. Jag tycker att det är svårt själv, säger Eva Karlsson.

”Inte donationer, det är avfallshantering”

Hon får medhåll av Elin Larsson som är programchef för RE:Source, ett innovationsprogram som drivs av forskningsinstitutet RISE.

– Det måste till en systemlösning. Människor ska fortsätta lämna in överblivna kläder, men de ska hamna rätt. Det måste börja byggas flöden, precis som med återvunnen plast. Som det är nu skickas det iväg kläder som borde återvinnas på annat sätt. Ska de i Ghana tacksamt ta emot det? säger Elin Larsson.

Men i grund och botten handlar problemet om en klädindustri som i stora delar lever på att leverera dålig kvalitet, menar Eva Karlsson på Houdini Sportswear. 

– Det krävs ingen innovation för att sluta producera fast fashion som är gjort för att användas sju gånger. Material och teknologi finns för att göra bättre kläder. 

Bara i Ghana uppskattas det komma in 15 miljoner använda plagg i veckan. 

– Att skeppa så stora kvantiteter omöjliggör kvalitetskontroll. Det är inte donationer, det är avfallshantering, säger Eva Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.