Två bilder. Till vänster Läkemedelsverkets enhetschef Johan Andersson. Till höger en bild på människor som köar för att hämta ut recept på Apoteket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Läkemedelsverkets enhetschef om konsekvenserna av bristen på antibiotika i klippet. Foto: SVT/Hasse Holmberg / SCANPIX/TT

Brist på antibiotika – kan förvärras under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på viss antibiotika i Sverige. Flera varianter av penicillinet Kåvepenin har under sommaren restnoterats. Samtidigt väntas andra sorter och förpackningar vara svåra att få tag på lagom till kommande influensasäsong.

– Det kommer att vara utmanande, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, till SVT Nyheter.

Redan i vintras larmades det om bristande tillgång på flera typer av penicillin, såväl i Sverige som globalt. Något som forsatte under våren.

Under sommaren har flera typer av Kåvepenin, en penicillin som används vid behandling av flertalet infektionssjukdomar, restnoterats hos Läkemedelsverket, vilket Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

Enligt Läkemedelsverket beror det på en högre efterfrågan och brist på den aktiva substansen PcV (fenoximetylpenicillin).

– Det är åt helvete rent ut sagt. Kåvepenin är väldigt viktigt och bra för att kunna behandla vanliga infektioner som halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation, och sen naturligtvis också borreliainfektion, säger Rolf Gustafsson, docent och infektionsläkare i Stockholm, till Ekot.

Bristen kan i förlängningen innebära ökad utskrivning av onödigt stark antibiotika, som även dödar goda bakterier.

”En stökig situation”

Johan Andersson är enhetschef på Läkemedelsverket. Han konstaterar att läget är utmanande men betonar samtidigt att det inte är ovanligt att en del läkemedel tar slut i perioder.

– Det är en stökig situation. Det kan krävas ett nytt recept eller att man går till ett annat apotek. Det är svårt för patienter framförallt men även för vårdpersonal och apotek att hantera de här situationerna. Men det finns antibiotika att få tag på, även om vissa styrkor och förpackningsstorlekar kan vara slut.

Både i EU och i Sverige pågår just nu ett arbete för att försöka säkra upp tillgången. Läkemedelsverkets bedömning är dock att det rådande läget kommer att hålla i sig, kanske i upp till något år.

– Rest och brist på läkemedel, antibiotika och andra, har funnits under en period. Det kommer nog, tyvärr, att se liknande ut under ett tag framöver, säger Johan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.